Despre Lliliana și Ramona scriam cu ceva timp în urmă. Despre povestea lor de viață și de dragoste, despre curajul de a fi ceea ce îți dorești să fii cu adevărat, curajul de a te despuia de prejudecăți, de ascunzișuri meschine în fața unei societăți gata să te sfâșie dacă nu te supui regulilor nescrise, demult dictate de cei care au interesul să îți controleze viața. Și mintea!
Liliana și Ramona sunt exemplul elocvent că putem să fim ceea ce dorim să fim. Putem iubi ceea ce vrem să iubim și trebuie să avem curajul să fim noi înșine. Cu dorințele, visele, năzuințele, iubirile și… păcatele noastre. Există Dumnezeu? Dacă da, atunci există și pace, iubire, înțelegere, toleranță, iar toate astea le simți dacă zâmbești cu admirație atunci când le privești pe ele, pe Liliana și Ramona, în timp povestea lor de iubire devine oficială.
Liliana și Ramona, după 16 ani de când sunt împreună și-au îndeplinit visul, căsătorindu-se civil
La ceremonie au participat membri ai comunității române și colegii Ramonei care lucrează într-o unitate sanitară din zona orașului Sassari. Consilierul Chiara Flore din Nuoro a oficiat uniunea civilă, scrie La Nuova Sardegna.
Liliana și Ramona sunt două femei românce care au emigrat din țara lor natală în căutarea unui trai mai bun iar povestea lor este similară cu cea a multor străini care și-au încercat norocul în Italia: „Am sosit în Sardinia acum zece ani” povestea Liliana anul trecut, „întâi a venit partenera mea, Ramona, care a găsit un loc de muncă și a început să lucreze ca asistentă medicală. O lună mai târziu am decis să o urmez și am venit și eu.”
Dar cele două nu sunt doar îndrăgostite una de cealaltă ci și de pământul care le-a primit cu brațele deschise: „Aici, în Nuoro, am găsit mulți prieteni. Orașul ăsta a devenit a doua mea casă și aici am decis să ne căsătorim.” Același lucru este valabil și pentru Ramona, care într-o fluentă limbă italiană își declară dragostea pentru insulă și pentru poporul său: „Am fost foarte bine primită aici”, subliniază Ramona.
Lili s-a născut la Brăila, în timp ce partenera sa, Ramona, vine din Transilvania, de la Bistrița. „În țara mea” – spune Lili – „din păcate, nu există încă nicio legislație care să permită căsătoriile homosexuale. Sper că și acolo se vor decide să facă acest pas spre civilizație cât mai curând posibil.”