Care este presupusa limită a longevităţii umane. Rezultatele unui studiu făcut de italieni

- Conținut sponsorizat -

Un studiu realizat pe un eşantion alcătuit din aproape 4.000 de persoane supracentenare din Italia întăreşte ipoteza potrivit căreia oamenii ar atinge un „platou de mortalitate” începând cu vârsta de 105 ani, potrivit rezultatelor acestei cercetări, publicate în revista americană „Science” şi preluate de Agerpres.

Cercetătorii care au realizat studiul sunt de părere că omul nu şi-a atins încă durata sa maximală de viaţă, o dezbatere mai veche în lumea ştiinţifică.

În 2016, o cercetare publicată de o altă revistă prestigioasă – „Nature” – susţinea exact contrariul. Adică, longevitatea maximală a oamenilor este fixată şi că aceasta a fost deja atinsă, recordul aparţinându-i franţuzoaicei Jeanne Calment, decedată în 1997 la vârsta de 122 de ani.

Potrivit autorilor acestui studiu, decanii de vârstă ai omenirii mor în jurul vârstei de 115 ani, iar aceasta reprezintă, de facto, presupusa limită a longevităţii umane. Chiar şi în ţările care dispun de statistici bine arhivate ale registrelor de stare civilă, datele permit foarte rar studierea acestor rate de mortalitate pentru fiecare vârstă, seniorii fiind adeseori grupaţi pe tranşe de vârstă.

Rata de mortalitate creşte exponenţial până la 80 de ani

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Autorii studiului publicat în „Science”, coordonat de Elisabeta Barbi de la Universitatea La Sapienza din Roma, au alcătuit o bază de date meticuloasă, cu ajutorul Institutului Naţional de Statistică din Italia, pentru toţi rezidenţii cu vârste de peste 105 ani în perioada 2009 – 2015. Din totalul acestor persoane – 3.836, 78% erau femei.

„Am arătat că rata de mortalitate, care creşte într-o manieră exponenţială până la 80 de ani, înregistrează apoi o încetinire şi atinge sau se apropie foarte mult de un platou, începând cu pragul de 105 ani”, au explicat autorii cercetării. Rezultatele sugerează cu fermitate că longevitatea umană continuă să crească odată cu timpul şi că o limită a ei, dacă există, nu a fost încă atinsă, au susţinut aceştia. Acest fenomen al platoului vârstelor extreme a fost observată şi la alte specii.

Totuşi, această caracteristică evolutivă rămâne încă puţin înţeleasă de către oamenii de ştiinţă.