Bilanţul exodului românilor după 10 ani în UE: 3,4 milioane de oameni plecaţi, 55 de miliarde de euro trimişi în ţară şi un deficit de forţă de muncă considerat mai grav decât o criză financiară, scria presa românească în aceste zile.
„Probema deja nu mai este doar că o parte din români au plecat, problema este că pleacă tot timpul oamenii, iar ritmul de întorcere este foarte redus.”, afirma Marius Bostan, inițiatorul RePatriot. „Criza forţei de muncă este mai gravă de cât cea econmică, o criză economică dispare în câţiva ani, în schimb depopularea României este foarte gravă, oamenii iau greu hotărârea de a se mai întoarce”, susține Bostan.
Dar ce îi împiedică și de ce românii care au emigrat nu pot fi convinși șă se întoarcă în țara natală? I-am întrebat ce ar schimba la România, ce le-ar plăcea să găsească divers în patrie, pentru a se întoarce pe meleagurile natale și două aspecte s-au regăsit în cele mai multe dintre răspunsuri: ar schimba clasa politică și mentalitatea oamenilor.
Dani – Austria: „Ar trebui schimbate atât de multe în țara noastră… Începând cu marea majoritate a politicienilor și a multor oameni cheie din diferite instituții ale statului care datorită incompetenței lor și a corupției au dus țara în situația în care am fost constrânși să emigrăm. Iar cel puțin în viitorul apropiat puțini avem de gând să ne întoarcem.”
Marius – Spania: „Dacă aș putea, aș goli România, trimițându-i pe toți fără nici un ban în buzunar să se descurce într-una din țările civilizate ale Europei! I-aș tine vreo 3 ani și în funcție de ce au realizat pe acolo, aș începe să-i repatriez! Este modalitatea cea mai rapidă de a-i trezi pe români din letargie și de a le arăta ce înseamnă civilizația și adevăratele valori! Orice altă soluție înseamnă timp mult pe care România nu și-l mai permite pentru că politicienii români și mai ales PSD au adus-o la sapă de lemn și au îndobitocit o parte dintre români, le-au spălat creierele, pentru că altfel nu-mi explic orbecăiala asta de acum prin întuneric a oamenilor!”
Vasile -Italia: „Clasa politică încerc deja sa o schimb prin implicarea mea într-un partid politic nou și curat, cu tineri competenti.
Mai trebuie schimbată mentalitatea românilor, să nu se mai creadă că totul se poate aranja doar prin pile și relații, cu ajutorul corupției, să nu mai intre într-o instituție a statului lăsând capul plecat, umuli, noi îi plătim pe funcționarii publici, nu invers. Și toate astea pleacă de la educație, dacaă ar fi în România profesori competenți și instruiți care să îi învețe pe elevi cum să devină oameni drepți, harnici și curajoși, am putea spera la mai bine. Copilul în România acum este învățat de mic că banul contează, că prin corupție se poate obține tot, locuri de munca bune și alte avantaje, că prin lingușeală se poate avansa.”
Lucian – Italia: „Respectul pentru reguli în primul rând. Văd că mulți ar schimba legile. Ok, or fi și legi proaste. Ar trebui în primul rând îndreptate, ce s-ar întâmpla dacă le-am respecta doar pe cele care ne plac? Se spune că spiritul societății se găsește în legi, dacă avem și multe reguli proaste e clar că avem o problemă la baza societății, ce ține de educație mai degrabă. Noi suntem principala problemă a societății în România. Doar schimbându-ne pe noi în primul rând putem ca mai apoi să înbunătățim viața cetății. E clar că cei ce trăiesc afară și-au însușit alte valori, ce țin de civilizație, democrație, progres, muncă eficientă. Odată reîntorși acolo nu pot decât trage în sus societatea.”
Bogdan – Marea Britanie: „Aș schimba Constituția și cam 80% dintre toate legile, indirect și mentalitatea românilor se va schimba apoi, zic eu.”
Vasile B. – Franța: „Oameni buni, din cauza noastră, a tuturor, s-a ajuns în această situație. Noi nici aici, afară, nu suntem uniți. Nu ne facem auziți, nu avem asociații sau organizații puternice. Păcat de noi, păcat de țară! Că e frumoasă și bogată… ”