Românii din Italia, manipulați și abandonați. Proiectele care îi ajută cu adevărat sunt respinse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

- Conținut sponsorizat -

Proiectele care ajută românii din Italia sunt respinse de MpRP (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni), susține confederația C.A.P.I.M.E.D. România într-un comunicat transmis la Agerpres.

Confederaţia C.A.P.I.M.E.D. România nu a avut nicio şansă de a câştiga finanţarea unui proiect care să ajute cu adevărat românii aflaţi în situaţii cumplite în Italia. Mai mult decât atât, Ministerul Românilor de Pretutindeni a respins proiectele C.A.P.I.M.E.D., ca neeligibile, fără să ne răspundă la întrebarea de ce sunt neeligibile, apoi a folosit ideile, pentru a-şi lansa proiecte proprii. La trei ani de la depunerea primului proiect şi şase luni după depunerea celui de-al doilea, ambele pentru sprijinirea concretă a românilor care ajung în sclavie în Italia, Ministerul Românilor de Pretutindeni a respins categoric toate încercările confederaţiei de a face cu adevărat ceva pentru semenii noştri.

Foştii ministri, printre care şi Andreea Păstârnac, au înţeles necesitatea proiectelor depuse de C.A.P.I.M.E.D. România, fiecare după multe luni de discuţii, însă de fiecare dată după obţinere aprobării proiectelor, miniştrii au fost înlocuiţi, ceea ce a condus la reluarea luptei C.A.P.I.M.E.D. România. Ultimul proiect respins categorirc de Minister, după ce s-a convocat la negocieri confederaţia, este înregistrat cu numărul D2/1904/14.11.2017 şi propunea o serie de conferinţe de informare a românilor din Italia, în legătură cu modul de operare al caporalilor care ne duc semenii în sclavie, dar şi în legătură cu modificarea Codului fiscal şi schimbările care îi vor afecta.

„O conferinţă ar fi trebuit să fie organizată la sfârşitul lunii noiembrie, cu dată certă. Ministerul favorizează alte proiecte, absolut irelevante pentru românii care au probleme grave în Italia şi în general în Diaspora, precum serate cultural-artistice sau târguri de produse tradiţionale, dar astfel încalcă legea care obligă statul să-şi susţină cetăţenii. Confederaţia a făcut, în acet sens, denunţ la DNA, iar funcţionarii ministerului s-au autosesizat imediat şi m-au convocat la discuţii despre proiect, amăgindu-mă cu promisiunea că un nou proiect ar putea fi aprobat pentru finanţare. Am rescris proiectul, incluzând aceeaşi conferinţă de informare, şi an restrâns proiectul ‘Vreau să fiu tutelat, vreau să fiu protejat în Europa mea!’. Din cele trei sedii care ar fi trebuit să fie deschise în Italia (Torino, Roma şi Palermo), în urma reducerii proiectului a rămas un singur sediu, deoarece nu sunt bani pentru a tutela cetăţenii români din Italia”, a declarat Carmen Luminiţa Andrei, preşedinte C.A.P.I.M.E.D. România.

„Să lucrezi într-o ţară care nu este a ta, departe de cei dragi şi de obiceiurile lor, este doar un aspect subiectiv şi reprezintă vârful unui aisberg. Migraţia poporului român în Italia există. Circa 3.500.000 de români sunt în centre economice mari, cum ar fi Roma, Milano şi Torino. Migraţia este, în mare parte, generată de un singur element: nevoia unei vieţi mai bune, chiar dacă munca departe de casă implică sacrificiul de sine sau sacrificarea familiei. Observăm că omul, odată ajuns departe de casă şi în nevoie, comunică numai cu cei dragi şi nu are un punct de referinţă sau un ghid capabil să-l ajute în rezolvarea problemelor mici şi mari pe care le poate avea un imigrant. Atât ambasada, cât şi guvernul român au finanţat multe proiecte pentru a satisface certe nevoi ale românilor din Italia, cum ar fi nevoia de cultură populară, nevoia de târguri de mărţişor sau nevoia de a avea o presă proprie în Diaspora, finanţată de statul român, dar au exceptat un proiect depus de societatea civilă care să protejeze şi să tuteleze românii aflaţi peste graniţele ţării. În oraşele mari nu este uşor să acoperi întreg teritoriul.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Sicilia există cca. 350.000 de români, cu un procent de muncă la negru care depăşeşte 60% în sud. Dar şi nordul este afectat de acest flagel, cu procente mai mari de 20% în multe localităţi. Aceste numere oficiale sunt cu siguranţă subestimate, din cauza imposibilităţii organelor oficiale de a urmări acest flux al migraţiei. Şi noi de la C.A.P.I.M.E.D. avem dificultăţi în cunoaşterea exactă a prezenţei reale a românilor în Italia, dar ştim care sunt problemele lor şi încercăm să le rezolvăm ca voluntari: de la apărarea drepturilor cetăţenilor şi lucrătorilor europeni, la apărarea drepturilor persoanei (violenţă, abuz, exploatare), la problemele de sănătate, care uneori sunt dificil de rezolvat chiar şi pentru italienii înşişi. C.A.P.I.M.E.D. România spera să poată rezolva, prin proiectul „Vreau să fiu tutelat, vreau să fiu protejat în Europa mea!” măcar o parte dintre problemele lor, prin crearea unor mijloace reale, necesare pentru a le pune la dispoziţie ghidajul şi sprijinul de care au nevoie toţi românii din Italia. Iar guvernul trebuie să înţeleagă faptul că aceasta nu se poate face doar prin voluntariat şi nici prin indiferenţa şi nepăsarea de care dă dovadă de atâţia ani, uitând sau neamintindu-şi de Constiuţia României, art.17 – drepturile românilor în străinătate”, a declarat Carmelo Falsone, Prim Vicepreşedinte C.A.P.I.M.E.D.

Pe data de 03.01.2018 C.A.P.I.M.E.D. România a depus un nou proiect, înregistrat cu numărul D2/4/04.01.2018, al patrulea proiect depus pe lista ministerului, în anul 2018, soluţionat ca neelegibil, după o perioadă nelegal de lungă, în care au fost mai multe discuţii, cu diverşi funcţionari din minister, schimbaţi imediat din funcţii, de la director de proiecte până la ministru, motiv favorabil pentru cei care sunt noi sosiţi să motiveze nejustificat şi nelegal întârzierea unei soluţionări a proiectului.

În activitatea C.A.P.I.M.E.D. România, de 3 ani şi jumătate, confederaţia a comunicat cu DPRP, care apoi a devenit un minister atât inutil, cât şi dezinteresat de românii din Diaspora, dar mereu promt în servit proiecte pentru Moldova şi Ucraina, nicidecum pentru societatea civilă a românilor din România care au plecat peste graniţă. În acest moment, Guvernul României nu cunoaşte nici măcar numărul cetăţenilor români din Diaspora, dar nici nu vrea să afle, aşa cum nu cunoaşte chinurile sclaviei în care ajung mulţi dintre românii plecaţi la muncă în Italia şi, de asemenea, nici nu vrea să le afle. În acest scop au fost concepute proiectele C.A.P.I.M.E.D. România respinse de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Îi cerem doamnei ministru Natalia Intotero, cât şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, un răspuns public pentru această situaţie: să explice Confederaţiei C.A.P.I.M.E.D România care este soluţia concretă pentru rezolvarea situaţiei românilor din Sicilia.

Preşedinte Fondator
Andrei Carmen Luminiţa

- Continuarea după publicitate -

Prim Vicepreşedinte
Dr. Falsone Carmelo