În România au apărut primele căpşuni dar fermierii români se plâng că nu au forţă de muncă ca să culeagă fructele.
Familia Nanu din localitatea Călăraşi, judeţul Dolj a cultivat anul acesta căpşuni, dar în momentul în care a venit perioada culesului a realizat că nu are forţă de muncă suficientă, aşa că a apelat la ajutorul rudelor şi prietenilor.
„Este foarte greu să găseşti forţă de muncă în Călăraşi pentru că toată lumea a plecat la muncă în Spania, Anglia, Italia, iar noi trebuie să ne facem treaba în familie, cu fiica, cu ginerele, cu nora, dar şi cu prietenii. Eu am lucrat 12 ani în Spania şi ştiu cât este de greu acolo, dar dacă vrei să faci un ban trebuie să rezişti. Am furat meserie de acolo şi am implementat tot ce am văzut şi la Călăraşi. Echipa mea are cărucioare unde să pună lădiţele cu căpşuni, iar treaba merge mult mai bine după cum se poate observa. Este foarte bine că ne ajutăm între noi şi nu rămânem cu fructele neculese pe câmp, În momentul în care vine culesul bostanilor şi noi ne ducem să îi ajutăm pe cei care astăzi au venit să ne ajute pe noi”, a spus Florin Nanu, fermier.
Fermierii români au mai precizat că le oferă muncitorilor suma de 100 de lei pe zi şi trei mese, însă unii preferă să stea cu mâna întinsă la stat şi să primească ajutor social decât să vină la muncă. „Sunt destul de bine plătiţi, dar nu vor să vină. Le oferim 100 de lei şi trei mese pe zi, dar este foarte greu să găseşti forţă de muncă. Mai bine stau acasă şi primesc ajutor social”, a declarat Ionela Dobrică pentru Adevărul.
Piaţa muncii din România se confruntă cu o lipsă de muncitori calificaţi și necalificați, iar specialiştii arată că fenomenul se va acutiza în următorii ani
După 28 de ani de migrație și de scădere a natalității, România se confruntă în acest moment cu o acută lipsă de forță de muncă în foarte multe zone din țară. Sunt 4,7 milioane de salariați cu acte în regulă, din 8 milioane care fac parte din populația ocupată, iar alți peste 3 milioane de oameni au plecat în străinătate. Elena Antoneac, head of operations în Nestlers Group, companie care oferă servicii de imigrare și mobilitate globală, a declarat că peste 40.000 de români pleacă anual să muncească în străinătate, dar golul lăsat e acoperit doar de 5.500 de imigranţi din afara statelor UE care au voie, legal, să vină la muncă în România în fiecare an. Conform acesteia, criza de personal din România poate fi rezolvată doar prin creşterea salariilor şi prin dublarea, într-o primă fază, a numărului de avize de muncă date de statul român străinilor.