Editura românească Rediviva din Milano, anunță în anul Centenarului României Mari, apariția unui nou volum românesc tradus în limba italiană: Istoria Transilvaniei de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan.
Cartea este de o deosebită valoare istorică și documentară, fiind prima publicație tradusă în limba italiană despre istoria Transilvaniei din vechime până la perioada Marii Uniri din 1918.
Volumul apare la editura Rediviva, prima editura românească din Italia fondată în anul 2012 și este un proiect în cadrul CCIR Milano (Centro Culturale Italo-Romeno di Milano), o contribuție la cunoașterea culturii, istoriei, spiritualitatii românești în Italia, cu peste 50 de titluri publicate în cele opt colecții.
Ioan-Aurel Pop este un istoric român, profesor universitar și președinte al Academiei Române.
Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a condus şi Institutul Cultural Român din New York (S.U.A.), precum și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Din martie 2012, este Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 2015, este președintele Comitetului Național al Istoricilor din România și reprezentantul României în Comitetul Internațional de Științe Istorice. Membru în diverse academii și organizații științifice naționale și internaționale, visiting professor al unor universităţi din S.U.A., Franţa şi Italia, acad. prof. Ioan-Aurel Pop este, de asemenea, autor a peste cincizeci (50) de cărți, tratate și manuale, și a peste trei sute (300) de studii și articole, publicate la edituri de prestigiu și în periodice din peste 20 de țări din Europa, America și Asia. Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale și moderne timpurii: instituții ale Transilvaniei, relații între Țările Române, națiunea medievală, raporturi româno-maghiare, paleografia latină și limba latină ca limbă a izvoarelor.
Ioan Bolovan este profesor universitar, conducător de doctorat și din 2012 prorector al Universității Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi cercetător științific I la Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române.
Doctor în istorie din anul 1999, a obţinut premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române în 2002. Specializat în istoria modernă a României şi demografie istorică, având din 2015 funcția de președinte al International Commission for Historical Demography (Geneva), a publicat mai multe cărţi de unic autor și în colaborare la edituri din România, Franța, Germania, Olanda, Rusia, Cehia, Argentina, Italia etc., precum și peste 150 de studii în reviste și volume colective din ţară şi străinătate despre istoria populaţiei Transilvaniei, graniţa militară austriacă, revoluţia de la 1848-1849, istoria instituţiilor culturale, Primul Război Mondial etc.
REDIVIVA este prima editură românească fondată în Italia (2012), un proiect al Centrului Cultural Italo Român (constituit în anul 2008), asociație de voluntariat cultural, rodul inițiativei unui mic grup de intelectuali români și italieni.
Este un proiect care își propune să contribuie la cunoașterea istoriei si culturii românești în Peninsulă, prin publicarea de volume în traducere în limba italiană, română sau bilingve (româno-italiene), de literatură, istorie, poezie, didactică, filosofie, eseu, cataloage de artă. In cei câțiva ani de la fondarea sa, Rediviva numără circa 50 de titluri, în cele opt colecții propuse de grupul editorial. Editura participă la importante târguri de carte din Italia, fiind invitată pentru prezentări in biblioteci, universități, institute italiene sau în cadrul unor manifestări cu profil intercultural, organizate în diferite orașe ale Italiei, dată fiind deschiderea editurii înspre publicarea nu doar a unor autori români, italieni, cât și unor autori străini care trăiesc în Italia (brazilieni, algerieni, s.a.)
„Deși cu o activitate care numără doar câțiva ani, cărțile editurii noastre au ajuns în zeci de biblioteci din Italia, în institute, universități, la publicul larg, aducând o contribuție importantă la cunoașterea României, un proiect profesional gândit în direcția unei strategii culturale de imagine și cunoaștere a României”, ne transmite Violeta Popescu, consilier editorial al editurii Rediviva.