În Italia trăiesc și muncesc în jur de două milioane de români, un număr semnificativ pentru o comunitate românească pe teritoriul unui stat străin. Oameni care, mai mult sau mai puțin, s-au integrat în viața socială a acestei țări, devenind pentru unii o a doua patrie. Mare parte dintre românii din Italia declară că nu știu când și dacă mai au de gând să se întoarcă în România iar alții spun că doar la vârsta de pensionare vor lua în considerație o astfel de inițiativă. În acest timp, trăiesc, locuiesc, muncesc, pe teritoriul acestui stat unde, oricât de bine le-ar fi, tot parcă nu este ca acasă. Mai ales că pe lângă dorul și nostalgia de țara lor, se adaugă nedreptățile, umilințele și discriminările pe care sunt siliți să le îndure din partea străinilor.
Problemele cu care se confruntă românii din Italia sunt multe, de la munca la negru și exploatarea, la episoadele de nedreptate și discriminare la nivel de instituții dar și condamnările din partea unor partide politice și a opiniei publice italiene care vede aproape întotdeauna în români un pericol social. Lăsați în voia sorții și de multe ori la mâna exploatatorilor străini, românilor le lipsește informația și mai mult decât atât, o orientare spre sursele de informare corecte, obiective, clare, precise și îndeosebi, dezinteresate.
Există în cadrul acestei comunități mai multe site-uri care încearcă să transmită, atât cât timpul, posibilitățile materiale dar și politica socialurilor le permite, știri, fapte, evenimente, informații despre drepturile și îndatoririle românilor din acest teritoriu. Dar deși trăim în era tehnologiei informatice unde ajunge să scrii un cuvânt pentru a primi o duzină de informații după numai o secundă, multe persoane nu știu sau nu reușesc să folosească internetul în mod corect. Se mai adaugă și faptul că mulți români lucrează în agricultură, dorm și locuiesc în barăci prin mijlocul câmpurilor, în locuri izolate, unde conexiunile la rețelele internet sunt absente. Și atunci, oamenilor le rămâne doar televizorul ca ultimă frontieră de transmitere a informațiilor. La acest aspect s-au gândit în Italia doi antreprenori, unul de naționalitate română și un italian. S-au constituit astfel de-a lungul ultimilor ani în Peninsulă două canale de televiziune diverse care așa cum ambele declară, transmit în interesul comunității de români din această țară.
La 1 octombrie 2011 și-a început transmisia pe teritoriul italian prima platformă de televiziune în limba română, Romit TV, înființată de către Emanuele Latagliata, un om de afaceri italian care cunoaște bine comunitatea românilor din Italia și care declară că postul său de televiziune nu a primit nici un fel de fonduri din partea statului român, că toată munca acestui post de televiziune se bazează pe cheltuieli din buzunarul propriu și din sponsorizări.
Asociația Românilor din Italia, reprezentată de Eugen Terteleac în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României în Italia reprezentată de același Eugen Terteleac (care nu are nimic de-a face cu CCIR oficială din România), a lansat în anul 2014 televiziunea Dacia TV. Canal de televiziune, finanțat de guvernul României, ultima așa zisă tranșă de bani primită de la Ministerul românilor de pretutindeni fiind în anul 2017 când Dacia TV a beneficiat de sumele a 92.000 de lei pentru proiectul emisiunii socio-culturale „Români pentru Români.” Asociația Românilor din Italia a primit și ea, tot de la același minister suma de 75.000 de lei pentru proiectul „Sărbătoarea Centenarului – eveniment/spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri” organizat în cinstea mărțișorului românesc. (Sursa: MpRP)
Acestea sunt cele două posturi de televiziune dedicate românilor din Italia, diferența dintre cele două este că prima se autofinanțează, pe când cea de-a doua există cu bani de la bugetul României, vistierie la care participă și românii care trimit acasă sume însemnate de bani și de unde, bineînțeles, statul român își ia partea sa prin taxe și impozite. Tocmai de aceea, membrii comunității ar avea mai multe cerințe de la Dacia TV pe site-ul căreia, dacă faci o vizită găsești… nimic!
Pe pagina inițială a site-ului postului de televiziune Dacia TV din Italia se pot citi informații despre bacalaureatul din România, despre județele a căror școli vor fi închise din cauza gerului, tot din România, despre un bărbat român care și-a ucis concubina în Râmnicu-Sărat, dar nimic despre sclavii români din agricultura italiană, absolut nimic despre munca la negru și celelalte nedreptăți sociale la care sunt supuși românii din Italia, nici urmă de episoadele de discriminare din aulele tribunalelor italiene unde sunt judecați românii uneori după naționalitate și nu după natura faptelor lor, nu se poate citi nimic despre drepturile cetățenilor români în Italia, despre îndatoririle lor, nu sunt informații cu privire la avocați, contabili, medici, care ar putea acorda asistență în limba română, nu apare nimic despre românii victime ale accidentelor de muncă și despre câte corpuri neînsuflețite ale conaționalilor noștri zac prin frigiderele spitalelor, nimic din toate astea! Pe tot site-ul acestei televiziuni românești din Italia apar doar câteva filmate cu titlul „Album duminical”, un titlu care ne amintește de o epocă în care la fel, televiziunile erau goale, searbăde și utile doar celor care le conduceau, nu și poporului.
Și nu suntem singurii care susțin această teorie, ci totul a plecat de la un text publicat de o îngrijitoare din Italia care întreba retoric comunitatea într-un grup de români pe Facebook:
„Ce părere aveți despre Dacia TV? Este o TV i(legală)? (…) Încalcă orice regulă, prin reclamele lor de prost gust, furgoanele sau camioanele lui nea cutare, gingiile și maxilarile lui nea cutare, împrumuturi rapide fără dobandă oferite de tanti cutare, și-apoi mai apar și cei cu deplasările de la domiciliu către aeroportul Ciampino și Fiumicino de la Roma, etc. Și uite-așa dintr-un jurnal de știri de 30 de minute, la Dacia TV nu reușesc să lege două fraze! Azi discutau două îngrijitoare despre Dacia-tv, este unicul (sau singurul) post românesc pe care reușesc să îl vadă la locul de muncă (fix), dar erau supărate, și din discuția lor am dedus, că este greu să percepi sensul sau noima unei știri transmise de Dacia TV, la fiecare 4 cuvinte e o reclamă! Voi, scumpi români, ce părere aveți despre Dacia TV? Chiar a fost creată pentru a informa diaspora din Italia, sau pentru interesele personale doar a unei categorii de români?! O seară bună!”