Muncești în străinătate? Ai dreptul să primești alocație pentru copilul tău doar dintr-un singur stat

- Conținut sponsorizat -

Românii plecaţi la muncă în străinătate care au încasat alocaţii pentru creşterea copiilor din ambele ţări sunt buni de plată. În Bistriţa Năsăud autorităţile au descoperit 60 de familii în această situaţie, scrie Radio România.

Românii care lucrează un timp îndelungat în UE au dreptul să primească în ţările gazdă alocaţii pentru copii şi alte sume cu care să compenseze cheltuielile familiei. Cei care merg pentru o perioadă scurtă rămân asiguraţi în sistemul social al ţării de origine. Mulţi români îşi prelungesc însă şederea şi nu mai anunţă autorităţile de acasă. Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa Năsăud a constatat, după suprapunerea bazelor de date, că 60 de familii din judeţ care sunt stabilite în Belgia şi Irlanda au primit bani din ambele ţări.

„Este vorba, în special, de alocaţia de stat pentru copii. Există două modalităţi de recuperare. În termen de 180 de zile, se pot depune banii la casieria agenţiei. Pe urmă se trimite spre executare silită la ANAF acest debit sau spre recuperare la statul care este competent şi plăteşte aceste prestaţii familiale”, declară Ani Bob, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Românii din străinătate pot beneficia de alocaţii pentru copiii lor din partea ţării în care lucrează

Atâta timp cât lucrați legal într-un stat membru al Uniunii Europene, înseamnă că vă plătiți contribuțiile de asigurări sociale în acea țară. Automat, aveți dreptul să cereți alocația pentru copii plătită de acel stat, chiar dacă micuții sunt acasă, în România.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Părinţii pot obţine în străinătate alocaţie pentru copil dacă fac dovada că lucrează de cel puţin trei luni cu forme legale în ţara respectivă şi completează un formular special, numit E411. Mai multe informații aici.

- Mai multe după publicitate -