Rodica, badantă în Italia, luptă de un an de zile pentru a-i fi recunoscută diploma. „Moralul meu e la pământ”

Rodica Colompar, originară din Timișoara și stabilită de 30 de ani la Pordenone, în Italia, se confruntă cu un blocaj birocratic care o împiedică să își valorifice diploma de operator socio‑sanitar (OSS).

Femeia, care a absolvit în 2023 cursurile de operator socio‑sanitar la Sânnicolau Mare, România, cu media 10 cu felicitări, are o vastă experiență în îngrjirea vârstnicilor și a persoanelor cu dizabilități.

Diploma obținută este recunoscută în 27 de țrăi, inclusiv în Italia, dar Ministerul italian al Sănătății îi blochează cererea online de aproape un an.

photo_2025-07-26_19-07-28
Rodica Colompar și sindicalistul Flc-Cgil Giuseppe Mancaniello. Sursa foto: Messaggero Veneto

Rodica a explicat, potrivit publicației Messaggero Veneto, că după multă muncă și studiu, a depus online dosarul pentru recunoașterea diplomei și a urmat toți pașii indicați de autorități. În momentul în care a încercat să încarce certificatul de plată al unei taxe de 16 euro, platforma s‑a blocat.

„Sunt nevoită să lucrez ca îngrjitoare, pentru că nu reușesc să plătesc taxa online pentru a trimite diploma mea de operator socio‑sanitar la Ministerul Sănătății de la Roma”, a declarat ea.

Femeia a spus că a început procedurile în 2024, dar după un an nu a făcut niciun pas înainte: „Am început procedurile în 2024 și după un an sunt în același punct”, a mărturisit Rodica.

Pentru a putea lucra în centre pentru vârstnici (RSA) sau instituții similare, recunoașterea diplomei de către minister este esențială:

„Trebuie să obțin recunoașterea diplomei mele pentru a putea lucra în centre rezidențiale sau structuri similare, diploma este recunoscută în 27 de țări, printre care și Italia”.

„Nota de pe diploma mea este 10. Am acumulat multă experiență în domeniul sprijinirii vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, așa că m‑am specializat și am studiat pentru a mă perfecționa. Totul a fost bine până în momentul trimiterii online a documentelor cursului meu de formare”.

Femeia a încercat în repetate rânduri să contacteze Ministerul Sănătății, dar fără succes. „Ministerul Sănătății indică numere de telefon pentru contactul direct, dar nu răspunde nimeni”, continuă Rodica.

„În instrucțiuni, pe care le‑am urmat cu strictețe, sunt trecuți pașii pentru trimiterea documentelor prin poșta electronică certificată, dar totul este inutil”.

Pentru că în provincia Pordenone nu există un ghișeu local al ministerului, Rodica s‑a adresat sindicatului FLC‑CGIL. În ciuda ajutorului, situația nu s‑a deblocat. „După atâta efort și studiu, moralul meu este la pământ”, a recunoscut ea.

Cazul Rodicăi Colompar ilustrează dificultățile birocratice cu care se confruntă lucrătorii străini în Italia atunci când solicită recunoașterea calificărilor.

În așteptarea unei soluții de la Ministerul Sănătății, ea continuă să lucreze ca îngrjitoare, deși are o specializare care ar putea fi de folos în centrele de asistență medico‑socială.