Cutremur cu magnitudinea 4.0 în Italia. Panică în rândul locuitorilor, oamenii au ieșit în stradă

Un cutremur cu magnitudinea 4,0 grade s-a produs la ora 9:14 de astăzi, 18 iulie 2025, în zona Bagnoli din orașul Napoli, Italia, în plină calderă vulcanică în zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree). Seismul, resimțit puternic de populație, a avut epicentrul la o adâncime de numai 2,5 kilometri, conform Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), prin vocea Francescăi Bianco, directoarea departamentului Vulcani.

Cutremurul a provocat teamă printre locuitorii din Napoli și localitățile apropiate, precum Pozzuoli și Bacoli.

„Ușile și balcoanele au început să se trântească, iar candelabrele oscilau vizibil”, a relatat un martor.

Numeroase persoane au ieșit în stradă speriate, iar rețelele de socializare s-au umplut de mesaje de alertă și întrebări.

Două replici mai slabe, cu magnitudini de 1,5, au fost înregistrate ulterior în aceeași zonă.

În urma seismului, prefectul de Napoli, Michele di Bari, a convocat de urgență Centrul de Coordonare a Intervențiilor (CCS) la Prefectură. Scopul reuniunii a fost evaluarea eventualelor pagube și a măsurilor necesare.

Conform unui comunicat emis de Prefectură, „în localitățile afectate, unde seismul a fost resimțit în mod deosebit, nu s-au înregistrat probleme deosebite”.

Totuși, din precauție, au fost oprite temporar liniile feroviare și metropolitane Flegrei pentru controale.

Transportul feroviar a fost reluat între timp, în timp ce verificările asupra liniilor metropolitane sunt încă în desfășurare pentru a exclude orice risc.

Pompierii au fost solicitați să intervină în trei cazuri distincte, în clădiri rezidențiale, ca urmare a apelurilor primite din partea populației. Nu au fost raportate, însă, pagube structurale sau victime.

Regiunea Campania a amenajat o zonă de așteptare în incinta fostei Baze NATO din Bagnoli, destinată cetățenilor care doresc să se adăpostească temporar.

Sunt în desfășurare inspecții și verificări în teren pentru a evalua eventualele efecte ale cutremurului. Francesca Bianco a explicat că „percepția unui cutremur este un aspect subiectiv, care depinde de numeroși factori – de la sensibilitatea persoanei, la locul unde se află și până la caracteristicile clădirii în care se află”.

De altfel, unii locuitori au declarat că această mișcare seismică a fost resimțită mai intens decât altele, chiar dacă a avut o magnitudine mai mică decât cutremurul din 30 iunie, care a atins 4,4 grade – cel mai puternic din ultimii patruzeci de ani în zona Campi Flegrei.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația cu vigilență, în contextul activității seismice persistente din zona Campi Flegrei, considerată una dintre cele mai periculoase regiuni vulcanice din Europa.