Unul din doi copii români rămași singuri acasă preiau responsabilități de adult: Salvați Copiii solicită măsuri urgente

Peste jumătate dintre copiii din România rămași în țară după plecarea părinților la muncă în străinătate sunt nevoiți să preia sarcini de adult, iar pentru majoritatea, despărțirea de familie durează de mai bine de patru ani.

Vizual Campanie Suna-i zilnic

Concluziile aparțin unei anchete recente realizate de organizația Salvați Copiii România în rândul beneficiarilor programelor sale dedicate acestui fenomen social, cu efecte profunde asupra echilibrului emoțional al copiilor.

Conform datelor, 56% dintre copiii chestionați au părinții plecați la muncă în străinătate de mai bine de patru ani, în timp ce 44% trăiesc separați de părinți de o perioadă mai scurtă. Un aspect alarmant al studiului este acela că 33,6% dintre copii simt că trebuie să preia în mod constant responsabilități de adult, iar 21,8% simt acest lucru ocazional. Doar 44,6% afirmă că nu resimt astfel de presiuni.

Foto SCR 2
Sursă foto: Salvați Copiii România

Pe plan emoțional, 22,3% dintre copii se simt triști din cauza dorului de părinți, iar 3% sunt îngrijorați pentru că nu știu mereu ce se întâmplă cu aceștia. Deși 42,2% afirmă că înțeleg motivele plecării, iar 26,1% declară că s-au obișnuit cu absența, există și un segment de 1,2% care se simte furios că a fost lăsat în urmă.

În ceea ce privește posibilitatea revederii cu părinții în vacanța de vară, doar 36% dintre copii își vor revedea părinții în România. 41% dintre părinți nu pot reveni, majoritatea din motive financiare sau pentru că nu își pot lua concediu, iar 23% sunt încă indeciși. Totodată, doar 10% dintre copii vor merge în vacanță peste hotare, la părinți.

„Copiii afectați de migrația economică sunt adesea invizibili în politicile publice. Ei resimt profund absența părinților și, în multe cazuri, sunt forțați să preia sarcini care le depășesc vârsta. Este esențial să construim mecanisme de sprijin durabile, care să le ofere protecție și echilibru emoțional”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației Salvați Copiii România.

Foto SCR 3
Sursă foto: Salvați Copiii România

Un aspect esențial evidențiat de anchetă este comunicarea deficitară cu părinții plecați: 14% dintre copii, și chiar 20% dintre adolescenți, vorbesc cu părinții doar o dată pe săptămână sau mai rar, ceea ce afectează starea lor emoțională.

În acest context, Salvați Copiii a lansat campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”, o inițiativă amplă de conștientizare, adresată părinților plecați la muncă în străinătate, copiilor rămași acasă și celor care îi îngrijesc. Campania promovează apelurile video zilnice ca modalitate simplă și eficientă de a menține legătura afectivă. Platforma dedicată, www.copiisinguriacasa.ro, oferă resurse utile, iar în luna august vor fi organizate caravane de informare în comunități rurale și urbane mici, precum și în puncte de trecere a frontierei.

Potrivit datelor din 2022, peste 536.000 de copii au avut, într-un singur an, cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar aproape 950.000 de copii români au trăit, pe parcursul copilăriei, experiența dureroasă a separării de un părinte sau de ambii.

Din 2010, Salvați Copiii a creat o rețea de servicii specializate dedicate copiilor cu părinți plecați. Peste 16.000 de copii și 10.500 de adulți au beneficiat până acum de consiliere psihologică și socială, sprijin școlar, educație parentală și îndrumare juridică. Alte peste 130.000 de persoane au fost informate direct, iar peste 5 milioane au fost atinse prin campanii media și online.

Foto SCR 1
Sursă foto: Salvați Copiii România

Organizația atrage atenția asupra nevoii urgente de politici publice integrate care să permită identificarea sistematică a copiilor afectați, colaborare inter-instituțională, sprijin psihosocial continuu, educație parentală și prevenirea riscurilor sociale asociate migrației economice.

„România nu își poate permite să ignore soarta a sute de mii de copii care cresc fără sprijin emoțional constant. Separarea de părinți nu poate deveni normă. Este responsabilitatea noastră colectivă, ca societate, instituții și comunități, să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă”, a mai subliniat Gabriela Alexandrescu.

Pentru acces la consiliere psihologică și juridică, părinții și îngrijitorii pot apela linia telefonică 021.224.24.52 sau pot accesa www.copiisinguriacasa.ro.

Organizația Salvați Copiii activează în România de 35 de ani, derulând programe în sprijinul copiilor vulnerabili și colaborând cu autoritățile pentru implementarea de politici publice durabile, în beneficiul celor mici.