Muncitori români din diaspora, aduși de italieni să lucreze în țară

Pe șantierul Autostrăzii Sibiu–Pitești (A1), în zona nodului rutier Curtea de Argeș, antreprenorul italian Webuild a mobilizat 480 de muncitori și 108 utilaje, printre care se află și români reveniți din Diaspora, relatează Profit.ro.

1
Sursă foto: profit.ro.

Lucrările avansează rapid, iar deschiderea completă a secțiunii Pitești–Curtea de Argeș (30,35 km) este programată pentru sfârșitul lunii mai 2025.

Webuild SpA finalizează în prezent lucrările pe tronsonul de 14,65 km dintre nodul rutier Băiculești și Curtea de Argeș.

diaspora
Sursă foto: profit.ro.

Prima parte a acestei secțiuni, de 15,7 km între Bascov și Băiculești, a fost deja dată în folosință anul trecut.

Astfel, din luna mai, se va putea circula de la Curtea de Argeș până la București pe o distanță de aproximativ 140 de kilometri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe secțiunea 3 a autostrăzii, una dintre cele mai dificile și importante lucrări de infrastructură din istoria României, sunt mobilizați peste 300 de muncitori și peste 80 de utilaje.

Lotul, cu o lungime de 37,4 km, este construit de asocierea Webuild (Italia) – Tancrad (România) și presupune execuția a 53 de structuri, un ecoduct și tunelul Poiana, cel mai lung tunel rutier realizat vreodată în România.

Tunelul Poiana va avea două galerii, fiecare cu două benzi pe sens, cu lungimi de 1.780 metri (sens Sibiu–Pitești) și 1.778,11 metri (sens Pitești–Sibiu).

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că „a fost emisă Autorizația de Construire pentru tunelul Poiana, de pe Autostrada Sibiu–Pitești. Este cel mai lung tunel de pe această autostradă și va fi construit pe Secțiunea 3 (Cornetu–Tigveni) (…)

Antreprenorul italian este mobilizat în șantier și desfășoară acum lucrări pregătitoare pentru construcția zonelor de acces a instalației TBM”.

Pentru realizarea acestui tronson, constructorul are de executat lucrări de mare amploare: 6,3 milioane metri cubi de excavații, 2,5 milioane metri cubi de umpluturi în terasamente, 980.000 metri cubi de beton, 100.000 tone de armătură, 46.000 tone de tabliere metalice, 150.000 metri liniari de piloți forați și 1.916 grinzi prefabricate.

Infrastructura tronsonului include trei noduri rutiere (Cornetu, Văleni și un al doilea nod Văleni), spații de servicii pe ambele sensuri, precum și un Centru de Întreținere și Coordonare.

Finalizarea lucrărilor pe această secțiune este prevăzută în contract pentru luna noiembrie 2027.

Autostrada Sibiu–Pitești, parte din Coridorul 4 Pan-european, va avea în total 122,11 km și va asigura legătura rutieră între Estul și Vestul țării, de la Portul Constanța până la frontiera cu Ungaria, la Nădlac.