Cetățenii români care au lucrat cel puțin trei ani în străinătate pot cere, la întoarcerea și angajarea în țară, o primă de instalare, conform legislației în vigoare.
Primele de instalare sunt sume de bani care se acordă șomerilor ce se angajează pentru cel puțin un an în anumite localități, departe de domiciliul sau reședința lor obișnuită. Potrivit unor modificări aduse recent la Legea șomajului, și românii care au lucrat în străinătate în ultimii trei ani pot să ceară aceste prime de instalare, dacă îndeplinesc condițiile legale, informează avocatnet.ro.
Prima de instalare este prevăzută în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, potrivit ultimelor modificări aduse acestui act prin Legea nr. 172/2017.
„Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”, scrie în Legea șomajului acum. Practic, prin asta, statul încearcă să stimuleze întoarcerea lucrătorilor români din străinătate.
Cuantumul primei e diferit, după cum urmează:
- 12.500 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja;
- 15.000 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei.
Totuși, condiția este ca localitatea în care persoana respectivă se va angaja, să fie inclusă în planul național de mobilitate, ce poate fi consultat aici.