Dorel Manolache, un șofer de TIR în vârstă de 48 de ani dintr-o comună din județul Giurgiu, este imobilizat de trei luni pe un pat de spital din orașul german Halle, după ce a suferit un accident vascular cerebral (AVC) în timpul unei curse.
Angajat de șapte ani al unei firme de transport din Napoli, Italia, conaționalul nostru a fost găsit în stare gravă după ce camionul său a rămas blocat timp de 12 ore, fără ca angajatorul să ia măsuri.
Bărbatul, care a stat două săptămâni în comă și a suferit două operații pe creier, se află acum într-o stare critică, respirând cu ajutorul aparatelor și fiind hrănit prin sondă, relatează CanCan.ro.
Deși are nevoie urgentă de recuperare medicală într-un centru specializat, familia sa se confruntă cu dificultăți majore din cauza problemelor legate de asigurarea medicală și a lipsei sprijinului din partea angajatorului italian.
La momentul internării, spitalul din Halle a descoperit că Dorel Manolache nu era înscris la Serviciul Sanitar din Italia, deși, aparent, lucra cu forme legale.
Soția acestuia, Nela M., a declarat că angajatorul avea obligația legală să verifice situația asigurării:
„El trebuia să meargă să se înscrie, dar, tu, ca patron, dacă vezi că nu s-a dus, de ce l-ai ținut așa, când legea cere să aibă asigurare?”.
Între timp, costurile spitalizării au ajuns la aproape 60.000 de euro, iar familia nu poate suporta această sumă.
„Cred că îmi vor trimite acasă factura. Nu știu de unde să dau suma asta. Acum stau la mâna angajatorului să-mi dea niște bani ca să-mi cresc copilul, care are 15 ani”, a spus soția bărbatului, care a fost ajutată să-l viziteze în Germania cu sprijinul unui preot.
Femeia susține că soțul său era suprasolicitat, petrecând zile întregi în camion fără să aibă pauze adecvate.
„L-au ținut în TIR non stop, nici nu cobora în garaj. În ziua respectivă, eu am sesizat că ceva nu este în regulă, deoarece nu mai răspundea la telefon și am trimis Poliția.
Dacă tu, ca angajator, ai văzut că mașina este blocată pe loc atâtea ore, de ce nu ai făcut nimic? L-au lăsat acolo 12 ore, ca pe un câine.”
În ciuda încercărilor disperate de a-și salva soțul, Nela M. a întâmpinat obstacole birocratice, inclusiv respingerea unei cereri de asigurare medicală în România, deoarece spitalul german notificase deja autoritățile române despre situația soțului ei.
Femeia a cerut ajutor autorităților române și italiene, inclusiv Ambasadei României în Italia, însă soluțiile propuse s-au dovedit ineficiente.
„Nu poate fi îngrijit acasă. Se îneacă din 15 în 15 minute, dacă nu îl aspiră, moare. Trebuie transferat urgent într-un centru unde au aparatură specială.
Dacă îl mai țin mult la ei, poate face complicații la plămâni. În loc să aibă o șansă la viață, îl țin ca pe o legumă.”
În timp ce viața lui Dorel Manolache este în joc, familia așteaptă în continuare un răspuns concret atât de la angajatorul italian, cât și de la autoritățile implicate, însă timpul devine un dușman nemilos.