Un incident aviatic grav a avut loc pe 24 octombrie în Canada, când un Boeing 737 Max al companiei low-cost Flair Airlines, cu 179 de persoane la bord, a fost nevoit să se întoarcă la aeroportul din Toronto după ce a intrat în coliziune cu un stol de gâște sălbatice canadiene.
În urma impactului, una dintre păsări a spart o parte a parbrizului, iar fragmentele de sticlă au ajuns în cabina piloților, rănindu-l ușor pe comandant.
Incidentul s-a produs la doar trei minute după decolarea aeronavei de pe Aeroportul Pearson din Toronto, când aceasta se afla la o altitudine de aproximativ 1.220 metri. Aeronava avea destinația Aeroportul Internațional „Richardson” din Winnipeg.
Conform dialogurilor înregistrate între echipaj și turnul de control, unul dintre piloți a anunțat situația de urgență utilizând termenul „Pan-Pan”, care semnalează o urgență fără pericol iminent pentru viața pasagerilor. „Toronto, aici Flair 641, Pan-Pan, Pan-Pan, am avut o coliziune cu păsări,” a transmis pilotul.
Aeronava, având parbrizul avariat și pierzând presiune, a cerut permisiunea de a reveni la Toronto pentru a evita posibilele rute de trafic intens.
În timpul pregătirilor pentru aterizare, piloții au informat că vizibilitatea era redusă, având parbrizul „în bucăți” și limitată capacitatea de a vedea exteriorul.
Boeingul a reușit să aterizeze în siguranță pe pista 33 dreapta la ora 14:11, la mai puțin de o jumătate de oră după decolare.
Potrivit unei note a Consiliului de Securitate în Transporturi din Canada (Transportation Safety Board), impactul cu gâștele canadiene — păsări care pot atinge șapte kilograme și o anvergură a aripilor de doi metri — a provocat daune serioase parbrizului.
Comandantul a suferit răni ușoare din cauza fragmentelor de sticlă, însă oficialii companiei au subliniat că pilotul nu a avut nevoie de asistență medicală majoră.
Acest incident ridică semne de întrebare cu privire la rezistența parbrizelor avioanelor la impactul cu păsări de mari dimensiuni, mai ales că parbrizele avioanelor Boeing 737 Max sunt concepute să reziste la impactul cu păsări de până la 1,8 kilograme, conform specificațiilor tehnice.
Raportul Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO) arată că numărul impacturilor între avioane și păsări este în creștere, înregistrându-se 273.343 de astfel de incidente între 2016 și 2021 la nivel global, comparativ cu 42.508 cazuri între 2001 și 2007.
Conform raportului, această creștere se datorează atât intensificării traficului aerian, cât și creșterii populației de animale sălbatice în ultimii ani.