Bărbat din Italia, descoperă că soția lui s-a născut bărbat și cere anularea căsătoriei. Judecătorii i-au respins cererea

Un bărbat din Italia a descoperit, după 18 ani de căsnicie, că femeia cu care și-a împărțit viața în tot acest timp s-a născut, de fapt, bărbat.

El a cerut anularea căsătoriei, invocând că a fost indus în eroare, dar cererea sa, depusă la Tribunalul din Livorno, a fost respinsă, iar instanța i-a comunicat că singura cale de a încheia mariajul este divorțul.

Conform jurnaliștilor de la ziarul italian Corriere della Sera, care au avut acces la dosarul judiciar, cei doi s-au căsătorit în anul 2003, iar mariajul lor a durat până în 2021, când au decis să se despartă.

Pe parcursul relației, aceștia au încercat să adopte un copil, dar planurile au fost abandonate, iar soția i-a explicat bărbatului că nu poate avea copii din cauza unei afecțiuni medicale care a necesitat îndepărtarea uterului.

În timpul procesului de separare, în 2022, bărbatul a aflat, cu ocazia unei inspecții imobiliare și cadastrale, că soția sa fusese supusă unei proceduri de schimbare a genului, ceea ce a dus la inițierea acțiunii de anulare a căsătoriei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Bărbatul a invocat articolul 122 din Codul Civil italian, care permite desfacerea căsătoriei în cazul unei „erori esențiale” sau al unui act de violență.

Avocatul său a susținut în fața instanței că, dacă ar fi știut despre schimbarea de sex, clientul său nu ar fi consimțit să se căsătorească.

Soția a oferit însă o altă versiune în fața judecătorilor, afirmând că soțul ei era la curent cu procedura de schimbare a sexului, încă de la începutul relației lor.

Potrivit declarațiilor ei, nu ar fi existat nicio intenție de a ascunde acest aspect al trecutului său.

În hotărârea sa, tribunalul, compus din judecătorii Gianmarco Marinai, Azzurra Fodra și Nicoletta Marino, a respins cererea de anulare, motivând că necunoașterea de către bărbat a trecutului soției nu poate fi considerată o „eroare asupra identității” sau o „eroare esențială asupra calităților personale” ale soțului.

- Continuarea după publicitate -

Instanța a concluzionat că, deși femeia nu i-a oferit soțului detalii complete, acesta ar fi putut solicita clarificări în privința motivelor pentru care soția nu putea avea copii, mai ales că ea s-a arătat dispusă să îi explice situația.

Astfel, decizia instanței din Livorno, acum parte a arhivei Observatorului Național pentru Dreptul Familiei, confirmă faptul că mariajul poate fi încheiat doar prin divorț, neexistând temei legal pentru anulare în acest caz.

- Mai multe după publicitate -