Cum ne vede Europa: satul Singureni din sudul României și participarea sa la viața politică a țării

- Conținut sponsorizat -

Despre problemele politice și despre mișcările sociale care au loc în această perioadă în România, știe toată Europa. Scriu publicațiile, vorbesc canalele televizive, suntem pe buzele tuturor jurnaliștilor de profil care despică firul în patru pentru a înțelege și a reda realitatea unei țări divizată politic între cei care strigă „Jos Guvernul” în piețele din marile orașe și cei care protejați de liniștea comunităților rurale de cele mai multe ori, se mulțumesc cu puținul pe care îl au, fac abstracție de corupție și tolerează prezentul guvern.

Euronews, canalul de televiziune de știri european care transmite în engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, rusă și spaniolă, a dedicat numeroase reportaje și articole evenimentelor din țara noastră. A expus obiectiv cele două fețe contradictorii ale maselor populare din România de astăzi, acțiunile protestatarilor pe de o parte dar și indiferența, toleranța față de corupție a votanților social-democratici pe de cealaltă parte.

Într-un articol publicat ceva timp în urmă, Euronews scria despre viața și opiniile sătenilor de la Singureni, sat românesc de pe malul stâng al Neajlovului din județul Giurgiu

Județ în care social-democrații au câștigat cel mai mare procentaj de voturi din țară, aproape 69%, cu un record în Singureni: peste 89%!

Reporterul Euronews vorbește mai întâi despre tihna unei zile de duminică din această localitate, atunci când sătenii ies de la biserică și se așează pe bănci, în fața porților, pentru a mai schimba o vorbă, pentru a mai afla ultimele noutăți care se mai aud prin sat.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reporterul intră în vorbă cu Florica Trandafir, în vârstă de 67 de ani, care recunoaște că nu a înțeles prea bine semnificația protestelor de la București:

Singureni – Giugiu. Foto: Euronews

„Nu știu prea multe… Nu mă uit la televizor… Prefer să mă culc.” Apoi, Florica povestește că a lucrat timp de șase ani într-o fabrică de încălțăminte înainte de a naște cei 5 copii. Acum, doi dintre ei locuiesc în Spania, precum și alte 3,4 milioane de români care au decis să plece în străinătate pentru muncă, potrivit unui raport al ONU din 2016. În prezent, Florica și soțul ei trăiesc cu 520 RON, circa 111 euro pe lună. O situație dramatică. „Doar Dumnezeu știe cum putem supraviețui cu acești bani, trebuie să plătim lumina iar pensia se termină imediat. Fac pâine acasă și mâncăm multă mămăligă.”

La câțiva kilometri, în centrul satului, un grup de bărbați stau de vorbă într-un bar și beau whisky. Printre aceștia se numără și primarul, Marian Pătuleanu.

Singureni – Giurgiu. Foto: Euronews

Primarul tocmai s-a întors dintr-o vacanță din India și a adus o sticlă de whisky prietenilor săi. „Tot respectul pentru cei care protestează, dar asta nu înseamnă că au dreptate”, spune el. „Eu sunt cu cealaltă parte a țării, care nu participă la proteste. Dacă alegem persoanele care trebuie să ne reprezinte în Parlamentul României, trebuie să le lăsăm să lucreze. După 4 ani vom vota într-un mod civilizat și vom putea schimba politicienii aceștia dacă nu fac lucrurile pe care trebuie să le facă”.

Marian Pătuleanu a aparținut odinioară liberalilor opoziției, după care a trecut de partea social-democraților, pentru că aceștia dau acces la mai multe fonduri europene, bani necesari pentru a face mai multe lucruri pentru mica sa localitate. „Nici eu nu sunt de acord cu multe lucruri despre acest executiv. Asta nu înseamnă că trebuie să ies pe stradă pentru a protesta”, adaugă el. „Restul țării? Cred că sunt mulțumiți de cum trăiesc deoarece mulți oameni sunt care nu protestează.”

- Continuarea după publicitate -

Potrivit unui sondaj realizat de Kantar Public, pentru Parlamentul European, publicat în luna octombrie 2017, 62% dintre români cred că țara se îndreaptă în direcția greșită. Primarul din Singureni spune că localitatea pe care o administrează se află printre cele mai sărace sate din România și reușește să supraviețuiască datorită subvențiilor de stat.

Dumitru Costache are 41 de ani, era lucrător în construcții.

Singureni – Giugiu. Foto: Euronews

Acum a rămas fără lucru și trăiește din șomaj, nu are timp să se gândească la demonstrații, este preocupat să-și găsească o slujbă. El a votat pentru social-democrați. „Suntem îngrijorați de creșterea prețurilor de prin magazine. Nu suntem interesați de corupție”, spune el. „Există corupție în întreaga lume, toți fug după bani.”

Familia Anton stă pe o bancă în fața casei.

- Continuarea după publicitate -
Singureni – Giugiu. Foto: Euronews

Constanța și Constantin au vârsta de 79 de ani au lucrat pentru vechea cooperativă agricolă și au nostalgia vremurilor trecute. „Nu a existat o perioadă mai bună decât cea comunistă, ei aveau grijă de toată lumea, toți aveau de muncă, te luau de pe stradă și te trimiteau la serviciu. Iar aceștia ce au făcut? Au distrus fabricile, au distrus totul!”

O singură voce în opoziție cu tot restul sătenilor vine de la Tudor Puiu, 50 de ani, care a lucrat timp de 30 de ani ca șofer în București.

„Aceste proteste sunt legitime”, subliniază el. „Nu se poate continua așa. Există numai hoți care sunt o batjocură pentru populație. Corupția este peste tot. Nu am votat anul trecut pentru că m-am săturat de acești politicieni.”

O voce alături de celelate multe ale României de astăzi, împărțită între cei care acceptă și cei care au decis să iasă în stradă pentru un viitor mai bun, pentru o țară în care hoția să fie pusă la zid și condamnată:

- Continuarea după publicitate -
Proteste anti-corupție, București

„Putem spune că este noua generație cu vârste între 25 și 35 de ani care a ieșit pe străzi. Este vorba de oameni, cum zice un psiholog, cu materie cenușie. Aceștia reprezintă materia cenușie a României. Sunt oameni activi care au locuri de muncă și nu doresc să părăsească țara, ci doresc să creeze un viitor aici, spre deosebire de alte generații care au preferat să plece, să părăsească România. România a pierdut 4 milioane de cetățeni în ultimii zece sau doisprezece ani. Deci, ei sunt oameni care doresc să creeze o nouă societate în România și se luptă pentru a face acest lucru”, declară Luca Niculescu pentru sursa citată, jurnalist și actualul ambasador al României în Franța.

Articolul Euronews în limba italiană îl puteți citi aici.