Alarmă în Italia, un nou tip de fraudă online se răspândește: „Promite bani mulți celor care dau like la anumite postări”

O nouă metodă de fraudă online a început să se răspândească rapid pe platformele de socializare, avertizează carabinierii italieni într-un comunicat recent.

Escrocii abordează victimele prin mesaje trimise pe Instagram, WhatsApp, Telegram sau Facebook, promițând câștiguri rapide în schimbul unor sarcini aparent simple, cum ar fi acordarea de „like-uri” la diverse postări sau vizionarea de videoclipuri.

Însă în spatele acestor oferte tentante se ascunde o schemă bine pusă la punct, care are drept scop sustragerea de informații personale și, în final, golirea conturilor bancare ale victimelor.

Mesajele capcană încep de obicei cu întrebări de genul „Vrei să câștigi bani punând like-uri?”

Cei care răspund afirmativ sunt invitați să se alăture unui canal de Telegram unde li se explică pașii necesari pentru a primi recompensa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acest lucru implică distribuirea unor date personale precum numărul de telefon, numele complet, vârsta, ocupația și, cel mai grav, contul bancar.

Conform anchetei realizate de autorități, mecanismul fraudei este simplu: utilizatorul trebuie să pună „like” la anumite postări și să trimită un screenshot ca dovadă.

Pentru a primi plata, victimele sunt apoi încurajate să se înscrie pe canale de Telegram gestionate de escroci. După primele sarcini completate și primele plăți minore, încrederea victimelor este câștigată, iar acestea sunt invitate să se alăture unui „program VIP”.

În cadrul acestui program VIP, utilizatorilor li se promite că vor putea câștiga sume mai mari de bani, între 20 și 1000 de euro, în schimbul unei investiții inițiale.

Victimele sunt încurajate să continue să îndeplinească diverse sarcini zilnice pentru a obține aceste câștiguri. După primele plăți, care au loc prin transfer bancar, escrocii blochează comunicarea, iar victimele nu mai pot recupera banii investiți.

Carabinierii din Italia avertizează că acest tip de fraudă este extrem de periculos, mai ales că exploatează naivitatea utilizatorilor de internet.

„Fraudele online se perfecționează continuu, folosind tehnici din ce în ce mai rafinate pentru a exploata ingenuitatea oamenilor, toate cu scopul de a obține profituri ilicite”, se arată în comunicatul autorităților.

Specialiștii recomandă utilizatorilor să fie extrem de atenți la orice ofertă care pare prea bună pentru a fi adevărată.

Regula de aur este să nu se distribuie niciodată informații personale sau financiare unor surse nesigure.

În plus, dacă cineva primește mesaje de la persoane necunoscute care oferă bani în schimbul unor acțiuni banale pe rețelele sociale, cum ar fi acordarea de „like-uri” sau vizionarea de videoclipuri, trebuie să blocheze imediat acele contacte și să raporteze incidentul autorităților.

Deși este dificil să se recupereze banii pierduți în astfel de escrocherii, victimele sunt sfătuite să raporteze frauda cât mai curând posibil la poliția cibernetică.