Sacrificiul și curajul badantelor românce din Italia, relatate într-o carte scrisă de o conațională care a practicat această profesie aproape 20 de ani

Carmen Scalicău, o româncă plecată în Italia în urmă cu mai bine de două decenii, și-a transformat experiențele de viață într-o carte emoționantă dedicată profesiei de badantă.

scalicau-20241013-0

„Deși nu am fost niciodată adepta plecării în străinătate, într-o primăvară, acum mai bine de 20 de ani, am hotărât să plec la muncă în Italia, visând și sperând la o viață mai bună pentru mine și cei dragi mie”, precizează autoarea în cartea sa.

În cartea sa, Carmen precizează că, deși de multe ori uitate, badantale sunt adevărate eroine, care îngrijesc persoanele în vârstă și bolnave, trăind într-o străinătate care le oferă stabilitate financiară, dar le rupe sufletește de cei dragi.

„Dedic aceste rânduri și gânduri tuturor BADANTELOR din lumea întreagă.
Tuturor acelor persoane care m-au cunoscut, care știu ce înseamnă singurătatea, străinătatea, bucuriile, realizările și înfrângerile, acele persoane care s-au ridicat iar și iar, știind să meargă mai departe cu respect. Acele EROINE puternice, inteligente, independente și capabile să înfrunte obstacolele cu curaj și hotărâre”, scrie ea la începutul cărții sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Carmen, care peste câteva zile împlinește frumoasa vârstă de 55 de ani și este originară din Gătaia, județul Timiș, și-a început drumul în Italia într-un moment de mare nevoie, când în România nu mai reușea să facă față cheltuielilor crescânde pentru a-și susține familia.

Întâlnindu-se cu numeroase provocări, cum ar fi adaptarea la o limbă nouă și o cultură complet diferită, ea a reușit să înfrunte toate obstacolele datorită unei reziliențe extraordinare.

Fiecare pagină din carte reflectă dorul acut față de copii, părinți și soțul rămas acasă, dar și curajul imens de a continua pentru a le asigura un trai mai bun.

De altfel, unul dintre sacrificiile făcute în urma decizii de a lua drumul străinătății a fost chiar căsnicia sa.

„Am divorțat în urmă cu 2 ani, distanța și timpul distrugând relația noastră de căsnicie”, ne-a mărturisit Carmen.

Cei doi fii ai femeii românce, Darius și Denisa, sunt acum adulți și trăiesc și ei în Italia, iar cartea le este dedicată și acestora, care au resimțit la fel de mult sacrificiile făcute de mama lor.

Rândurile scrise de Carmen Scalicău în „Sacrificu și curaj” au apărut inițial într-un jurnal personal, din care citea duminica, la cafea, în fața mai multor colege badante, iar acestea au fost cele care au încurajat-o să publice o carte.

Ea vorbește în aceste rânduri scrise cu respect și admirație despre fiecare femeie care și-a părăsit țara pentru a-și întreține familia, despre luptele lor zilnice și greutățile pe care le înfruntă cu demnitate și putere.

Mesajul cărții „Sacrificiu și Curaj” este clar: profesia de badantă necesită mult mai mult decât îngrijire fizică – cere empatie, răbdare și o inimă mare, toate acestea fiind adesea oferite în tăcere, fără recunoștința pe care aceste femei o merită cu prisosință.

Autoarea speră ca prin cartea ei oamenii să conștientizeze eforturile uriașe pe care le fac aceste femei, dar și să le înțeleagă durerea și sacrificiile pe care le implică o viață trăită între două lumi – cea a familiei lăsate acasă și cea a muncii în Italia.

„Această carte a fost scrisă din cauza dorului de copiii mici rămași acasă și a părinților bătrâni și bolnavi. Durerea sufletească și lacrimile vărsate au dat naștere acestei cărți”, a mai precizat românca.

De menționat că autoarea româncă a primit și un premiu pentru cartea respectivă, pe care o publicat-o atât în limba română cât și italiană.

Mai exact, ei i-a fost acordat „Premiul Artistic Cultural Enzo Bogazzi pentru Artă și Cultură”, ediția a III-a, anul 2019.

WhatsApp Image 2024-10-10 at 22.23.23

Carmen Scalicău este o voce importantă pentru toate aceste femei, iar cartea este un omagiu adus tuturor badantelor care au ales, în ciuda dorului și a suferinței, să își dedice viața pentru binele altora.

„În final, doresc să le spun EROINELOR mele (badantelor – n.r.) dacă au ajuns în acel punct în care simt că nu mai pot să ceară ajutor familiilor, celor dragi, instituțiilor specializate, să nu aștepte până ajung să-și pună capăt zilelor, din păcate din ce în ce mai multe cazuri de trecere în neființă”, a conchis Carmen.

WhatsApp Image 2024-03-09 at 17.44.36

Cartea ei, „Sacrificiu și Curaj”, care poate fi cumpărată accesând acest link – https://stan.store/Caracarmen – este o mărturie puternică despre viața acestor femei, dorul de casă și familiile rămase în urmă.