Un proiect de lege care prevede ca statul român să suporte cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate a fost adoptat astăzi, 8 octombrie 2024, de Camera Deputaților cu 253 de voturi pentru și nicio abținere sau vot împotrivă.
Legea, inițiată de deputatul Alfred Simonis, urmează să fie trimisă la Administrația Prezidențială pentru promulgare și prevede o sumă în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată, care va fi acordată de statul român la cererea familiei.
„Costurile de repatriere sunt foarte mari, prohibitive pentru mulți dintre compatrioții noștri care au plecat să muncească în străinătate.
Familiile rămase în țară sunt adesea nevoite să apeleze la ajutorul concetățenilor pentru a strânge sumele necesare,” a declarat Simonis în expunerea de motive.
El a subliniat că una dintre cele mai mari dificultăți întâmpinate de familiile românilor decedați în afara granițelor este chiar repatrierea trupurilor celor dragi.
Legea prevede, de asemenea, că orice cheltuieli care depășesc acest plafon de 5.000 de euro pot fi acoperite din taxele consulare, oferind astfel o soluție completă pentru familiile care nu pot suporta costurile.
Datele statistice naționale și europene indică o creștere a numărului românilor aflați în străinătate, estimările recente ale autorităților arătând că această cifră va depăși curând 6,5 milioane.
De asemenea, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în primele șase luni ale acestui an, 8,33 milioane de români au ieșit din țară, pen.
Totuși, proiectul nu precizează explicit că este vorba doar despre românii decedați în statele de reședință.
În trecut, acoperirea cheltuielilor de repatriere era condiționată de dovada incapacității financiare a familiei și de imposibilitatea înhumării în statul respectiv, însă această prevedere a fost abrogată, astfel încât noua lege acoperă toate cazurile de repatriere.
Odată promulgată, Ministerul Afacerilor Externe va aloca anual fonduri pentru aceste cheltuieli, iar normele de aplicare ale legii vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe și al ministrului Finanțelor, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare.
Deși proiectul a fost bine primit, Consiliul Fiscal a avertizat că acesta nu este însoțit de fișa fiscală necesară.
Instituția subliniază că, în cazul introducerii unor măsuri care cresc cheltuielile bugetare, inițiatorii trebuie să prezinte fișa fiscală cu metodologia de calcul și o declarație privind compatibilitatea măsurii cu strategia fiscal-bugetară.