Papa Francisc, despre avort: „Este o crimă. Medicii care practică acest act sunt asasini”

Papa Francisc, aflat în ultima zi a vizitei sale în Belgia, a abordat două subiecte majore: avortul și abuzurile sexuale în cadrul Bisericii Catolice.

Popeintervista
Papa Francisc. Sursă foto: Il Sole 24 Ore.

Într-o conferință de presă susținută la bordul avionului care îl ducea de la Bruxelles la Roma, Suveranul Pontif a condamnat ferm avortul, afirmând că acesta este echivalent cu o crimă.

- Continuarea după publicitate -

„Un avort este o crimă, se ucide o ființă umană”, a spus Papa Francisc, subliniind că „medicii care practică acest act sunt, permiteți-mi cuvântul, asasini”.

De asemenea, Papa a argumentat că „nu există îndoială în această privință”, deoarece „știința ne spune că, la o lună de la concepție, toate organele sunt deja formate”.

Papa Francisc a adus în discuție și figura regelui Baudouin al Belgiei, un susținător anti-avort, despre care a anunțat că va începe procesul de beatificare.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Regele a fost un om curajos pentru că, în fața unei legi care permitea avortul, el nu a semnat și și-a dat demisia. E nevoie de curaj, nu-i așa? Acest om este un sfânt și procesul de beatificare va continua”, a declarat el.

În ceea ce privește scandalul abuzurilor sexuale în cadrul Bisericii, Papa Francisc a afirmat cu tărie că „în Biserică nu există loc pentru acoperirea abuzurilor.”

„Răul nu se ascunde, răul trebuie adus la lumină”, a adăugat Suveranul Pontif, încurajând victimele să vorbească deschis și să-și împărtășească experiențele dureroase.

Papa a subliniat că abuzatorii, fie că sunt laici, preoți sau episcopi, trebuie să fie judecați.

„Oamenii abuzați sunt strigătul care se înalță către cer, care ne atinge sufletele, ne face să ne fie rușine și ne cheamă la convertire”, a spus el.

- Continuarea după publicitate -

De la sosirea sa în Belgia, vineri, Papa Francisc a cerut „iertare” pentru abuzurile comise de membri ai clerului și a afirmat că Biserica trebuie să simtă rușine pentru aceste fapte.

În timpul vizitei la Castelul Laeken, regele Filip i-a recunoscut Papei faptul că a „denunțat cu intransigență” această „tragedie de neimaginat”, în timp ce premierul Alexander De Croo a cerut „măsuri concrete” din partea Bisericii, declarând că „vorbele nu mai sunt suficiente”.

Tot vineri, Papa Francisc s-a întâlnit cu 17 victime ale abuzurilor comise de membri ai clerului din Belgia.

Întâlnirea, care a durat mai bine de două ore, a oferit participanților oportunitatea de a-și împărtăși poveștile și suferințele.

„Am simțit durerea lor”, a mărturisit Papa.

- Continuarea după publicitate -

„Repet: în Biserică este loc pentru toți, dar nu este loc pentru abuz și nici pentru acoperirea abuzului”.

El a subliniat necesitatea de a condamna abuzatorii și de a-i ajuta să se vindece.