Laboratoare meșteșugăresti gratuite pentru românii din zona Romei: împletitul papurei, încondeierea de ouă, țesutul borangicului

În perioada 25 – 29 septembrie Asociația Villaggio Romeno (Satul Românesc) organizează la Pavona și Aprilia, regiunea italiană Lazio, o serie e laboratoare tradiționale românești gratuite, destinate cu precădere copiilor din comunitatea de români.

Activitățile fac parte din proiectul “Identitate și prietenie, împreună suntem mai puternici”,  finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și organizat sub patronajul Ambasadei României în Italia, Consulatului General al României la Roma și Accademia di Romania. 

- Continuarea după publicitate -

1200-20240926134445-1

Astfel, cei interesați, însoțiți de părinți sau prieteni, pot participa la cursurile puse la dispoziție de organizatori, pentru a învăța tainele unor meșteșuguri românești precum: tehnica încondeierii ouălor, modalități de realizare a obiectelor și accesoriilor din papură și de realizare a țesăturilor tradiționale. De asemenea, în zilele de sâmbătă și duminică, vor fi organizate și lecții de dansuri populare.

Laboratoarele sunt susținute de meșteri cu o experiență bogată, precum Ștefana Bălea (împletire papură), Maria Gorban, sosită din Bucovina (încondeiere ouă), Cristina Niculescu (țesături tradiționale). Dansurile populare sunt prezentate și predate de Gabriel Pîrjolea, coregraf român stabilit în Italia. 

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Iată ce vor putea învăța copiii pe parcursul laboratoarelor gratuite:

La atelierul de împletitură din papură vor învăța să creeze minunate coșuri sau gentuțe, prin metode ușor de înțeles și în respectul naturii. Iată ce ne povestește doamna Bâlea:

„Am învățat sa fac coșuri din papură la vârsta de 16 ani. Am lucrat la Cooperativa Meșteșugărească Unirea din Măcin județul Tulcea timp de 27 de ani tot ce lucram acolo le transportau în țări precum Franța, Germania sau Italia. Acum 4 ani având o pensie mica am zis sa încerc din nou lucrul cu papura. Nu mi-a venit a crede ca îmi aduceam aminte. Când lucrez ma relaxez și ma încarc pozitiv. Laboratorul meu consta într-o camera de zi cu calapoate din lemn și o bucata bună de papură”. Meșteșugul lucrului cu papura “ne întoarce la rădăcini și ne tine conectați cu natura, fără intervenția tehnologiei. Împletitul coșurilor aduce căldură, moștenire, emoție și o bucățică din viața satului. Trebuie sa încercăm perpetuarea lucrului manual, să-l menținem în viață, să ne ascultam bunicii care mai știu și părinții care mai pot și sa le prețuim cunoștințele”. 

Maria Gorban, meșter specializat în încondeiere de ouă, a adus din Bucovina pasiunea și talentul său:

„M-am născut și locuiesc în județul Suceava, comuna Ulma, sat Măgura. De când eram mic copil am moștenit de la mama mea meșteșugul ouălor încondeiate și am păstrat această tradiție până în prezent. La fel le-am transmis și copiilor mei dar și celor care au vrut să învețe acest meșteșug. De-a lungul anilor am participat la diverse târguri și expoziții atât în țară cât și în străinătate, unde am primit și numeroase premii pentru păstrarea și revigorarea tradiției. De asemenea am fost invitată la ateliere pentru copii pentru a le demonstra acest meșteșug. Încondeiez ouăle în două tehnici. 

- Continuarea după publicitate -

Cea mai veche este cea cu ouă încondeiate cu ceară și băi succesive de vopsele cu motive vechi, tradiționale. A doua tehnică este cea a ouălor încondeiate cu ceară în relief, aceasta fiind o tehnică mai nouă. Acest meșteșug necesită multă răbdare, pasiune și talent. Îmi doresc să le transmit tuturor celor care vor să învețe că să se păstreze această tradiție”.

Imagine WhatsApp 2024-09-26 la 17.39.29_c45d5ad3

Laboratorul de țesut va fi ținut de Cristina Niculescu, maestră artizan cu experiență unică, designer şi ţesătoare cu experienţă de peste 20 de ani de lucru cu textilele tradiţionale româneşti, în special în borangic.

Imagine WhatsApp 2024-09-26 la 17.39.29_a3c7ab9b

Cristina Niculescu este păstrătoare de tradiții, are o fermă unică de viermi de mătase și crează o ie pornind de obținerea firului până la lucrul la războiul de ţesut. Cursul se desfășura începând cu o prezentare generală a uneltelor folosite (furca de tors, războiul de țesut, suveică, gherghef). Apoi se descrie obținerea materiei prime (toarcerea firului de lână, obținerea prin tăiere a materialelor textile reciclate in vederea obținerii preșurilor din cârpe). În final, se explică procesul de țesere prin care se mânuiește firul de bătătura si suveica.

- Continuarea după publicitate -

Laboratorul de dansuri populare cu Gabriel Pîrjolea, care a demarat la începutul verii, este structurat în două părți: una teoretică și una practică. Partea teoretică cuprinde noțiuni de bază a ceea ce  reprezintă dansul tradițional românesc în cultura românească; descrierea principalelor zone folclorice ale României şi dansurile specifice; ilustrarea diverselor tradiții şi obiceiuri care au  ca parte componentă şi dansuri specifice (tip obiceiuri de iarnă etc).  Partea practică include: predarea şi executarea pașilor de dans individual; crearea unui desen coregrafic al dansului; predarea şi executarea pașilor de dans pe perechi; predarea şi executarea pașilor de dans în  grupuri mixte.

Săptămâna, bogată în ateliere, se va încheia cu o sărbătoare dedicată toamnei, care se va desfășura duminică, 29 septembrie, la sediul Asociației Villaggio Romeno / Villa Fornarola (Via del Mare, 188, Pavona). Evenimentul “Toamna în Satul Românesc” va culmina cu un spectacol susținut de artiștii Mihaela și Ciprian Istrate, Ionica Stan, Florin Vos. Alături de laboratoarele menționate, va fi organizat un show cooking de rețete tradiționale românești susținut de chef Cristian Eremia. 

Tot duminică, în cadrul aceluiași eveniment, va fi organizată si „Ziua Vrâncenilor”, sărbătoare care reunește an de an români care au emigrat la Roma, originari din județul Vrancea.

Imagine WhatsApp 2024-09-26 la 17.39.54_8cdd605e

Proiectul este sponsorizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și realizat sub Patronajul: Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia, Consulatului General al României la Roma/Consolato Generale di Romania a Roma și Accademia di Romania. Parteneri: Spirit Românesc, Matres Aprilia, Europaeus , Fundația Inimă pentru inimă Partener media: RoZoom Press

La organizarea evenimentului de duminică contribuie și asociațiile Ulpia Traiana Romana din Roma și Straja Cetății Mureșene (România).