Femeie din Italia, convinsă de soț că are probleme psihice după ce l-a prins că are amantă. „Ani de zile i-a spus că este nebună”

O femeie din orașul italian Rimini, provincia cu același nume din Emilia-Romagna, care a fost victima unei manipulări psihologice sistematice din partea soțului ei, a ajuns să își piardă încrederea în sine și să aibă nevoie de terapie, după ani de abuz emoțional constant.

Soțul, un antreprenor local, a utilizat tactici de manipulare cunoscute sub numele de „gaslighting” pentru a o convinge că bănuielile ei de infidelitate erau nefondate și că problemele din relație erau doar în mintea ei, scrie ziarul Il Gazzettino.

„Ani de zile i-a spus că este nebună pentru că îl suspecta de infidelitate, pentru ca apoi să recunoască relația cu amanta, doar ca, ulterior, să nege totul și să o acuze că nu înțelege nimic.

Această alternanță între confesiuni și dezmințiri a condus-o pe femeie într-o stare de confuzie profundă, ceea ce a dus în final la necesitatea de a urma un tratament psihoterapeutic,” a declarat avocata Chiara Baiocchi, care a asistat-o pe femeie în procesul de separare judiciară.

Femeia a descoperit dovezile infidelității atunci când a verificat telefonul soțului, găsind mesaje între el și amantă, în care cei doi își stabileau întâlniri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Deși inițial el a negat caracterul romantic al relației, susținând că este doar o prietenie, la scurt timp a recunoscut că are o amantă și a afirmat că soția lui „nu valorează nimic”.

Această dinamică abuzivă s-a extins și în alte aspecte ale vieții de cuplu, provocând certuri violente, după care el o implora să rămână alături de el, făcând-o să creadă că problemele erau toate din vina ei.

„Acest tip de tactică, cunoscută drept ‘broasca fiartă’, poate avea consecințe devastatoare asupra victimei și, în cazurile extreme, poate duce la suicid”, a explicat Baiocchi.

Ea a subliniat că abuzul emoțional de acest tip este similar cu hărțuirea și a fost recunoscut de Curtea de Casație ca o formă de maltratare, chiar și în absența violenței fizice, atunci când victima este supusă unor umilințe și acte de dispreț constante.

În cazul acestei femei, un factor determinant în decizia de a cere separarea a fost amenințarea constantă a soțului că îi va lua copiii, invocând faptul că ea nu avea un loc de muncă și era dependentă financiar de el.

„Aceasta este o formă de violență economică, care, împreună cu manipularea mentală și narcisismul soțului, a contribuit decisiv la destrămarea căsniciei,” a concluzionat avocata.

Ce este „gaslighting”?

„Gaslighting” este o formă de manipulare psihologică în care agresorul încearcă să facă victima să se îndoiască de propriile percepții, amintiri sau judecăți.

Această tehnică vizează destabilizarea emoțională și mentală a victimei, făcând-o să creadă că își pierde luciditatea sau că nu poate avea încredere în propriile simțuri și gânduri.

Termenul provine dintr-o piesă de teatru din anii 1930, „Gas Light” (Lumina gazului),  în care un bărbat încearcă să-și convingă soția că înnebunește, modificând mici detalii din mediu (cum ar fi intensitatea luminilor cu gaz) și negând constant că ar exista schimbări, ceea ce o face pe femeie să își pună la îndoială sănătatea mentală.

În practică, gaslighting-ul se manifestă prin mințirea repetată a victimei, negarea faptelor evidente, distorsionarea realității și atribuirea vinii pe victimă, chiar și atunci când agresorul este responsabil pentru situațiile negative.

Această formă de abuz psihologic poate duce la confuzie, anxietate, pierderea încrederii în sine și, în cazuri grave, chiar la depresie sau alte tulburări emoționale.