De 25 de ani din România emigrează 16 oameni pe oră. Ca în vreme de război!

- Conținut sponsorizat -

Din anumite puncte de vedere, România pare a fi în război, constată D. Oancea de la agenția de presă Mediafax 

De puțin timp, Organizația Națiunilor Unite a publicat studiul anual privind migrația. Potrivit acestuia,  în ultimii 15 ani România a fost statul cu a doua cea mai rapidă creștere a numărului de emigranți, după Siria. Dar Siria este un stat marcat de război, pe când România, nu. De aceea, locul doi în această statistică este îngrijorător! 

În același studiu, ne situăm, cu 3,4 milioane de oameni plecați, pe locul 17 în topul 20 mondial al națiilor cu cei mai mulți emigranți.

Pe plan european, înaintea României la numărul de cetățeni plecați se situează Marea Britanie, Polonia și Germania, dar numerele în sine se pot dovedi înșelătoare, pentru că dacă ne raportăm la populație, ponderile schimbă datele. Concret, 4,4 milioane de polonezi au plecat din țară, dar asta înseamnă 11%, pe când în cazul românilor vorbim de 17% din total.

Adică un român din cinci.

Conform acelorași statistici ONU, o altă raportare ne informează că România a pierdut în ultimii 25 de ani 16 oameni pe oră, adică 3 avioane pline sau mai bine de 7 autocare în fiecare zi.

În contextul internațional zguduit de marile valuri migratoare din ultimii ani, aspectul cel mai îngrijorător pentru România îl constituie nu imigrația cât emigrația, demn de considerat fiind nu numărul celor care tranzitează țara noastră spre alte meleaguri europene cu un nivel de bunăstare mai ridicat și cu mai multe posibilități economice și de integrare socială ci numărul cetățenilor români care au părăsit țara și care nu mai au intenția să se întoarcă. La care se adaugă numărul celor care nu găsesc nici o perspectivă de a se realiza pe viitor în România și unica soluție o găsesc în emigrație.

Acest fenomen comportă și anumite riscuri, ca îmbătrânirea populației active și reducerea competitivității la nivel economic și social prin plecarea multor persoane instruite profesional dar și a mâinii de lucru tinere.

Marea majoritate a emigranților români evaluează plecarea lor ca fiind de ordin temporar dar din păcate acest termen se prelungește iar în unele cazuri chiar termenul nu are sfârșit, românii stabilindu-se definitiv în țările de adopție.

Emigrarea masivă a populației cu toate consecințele derivate, va constitui o importantă temă de dezbatere pentru toate partidele politice pe durata campaniei electorale din această toamnă în cursa obținerii fotoliilor din Parlamentul Românei.

Dacă stăm să ne gândim bine, în timpul unei dezbateri electorale difuzate la TV, unde candidații politici vor dedica o oră reproșurilor și denigrării reciproce, din România vor mai pleca 16 oameni.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI