Într-o dimineață plină de emoții și speranță, la porțile Institutului Superior Galileo Galilei din Salerno, regiunea italiană Campania, s-au prezentat doi candidați speciali pentru examenul de bacalaureat: Sebastian Nechita Florin, un tânăr român de 18 ani, și bunica sa, Maricica Negru, de 57 de ani.
Povestea lor este un exemplu emoționant de legătură familială și de incluziune educațională, menționează Il Mattino
Sebastian și Maricica au ajuns în Italia acum 20 de ani și, printr-o coincidență neașteptată, s-au înscris la aceeași școală și au ajuns să fie colegi de bancă.
În dimineața de miercuri, 19 iunie, ei au susținut prima probă scrisă la limba italiană, parte a examenului de bacalaureat, după ce au petrecut ultimul an studiind intens împreună.
„Am lucrat în mai multe locuri, am fost croitoreasă timp de 8 ani, apoi bonă, operator social în clinici și spitale, a fost o viață obositoare, dar plină de experiențe”, a povestit Maricica despre parcursul său profesional.
Aceasta a decis să se înscrie la liceu, la cursurile serale, pentru a-și finaliza studiile, alături de nepotul său, care a urmat o specializare tehnică, la fel ca ea.
„Ne-am înscris din întâmplare la Galilei. Mai întâi el, apoi după câteva zile, eu. Am fost foarte fericită. Sebastian a fost întotdeauna pasionat de construcții, de partea tehnică, exact ca mine”, a declarat Maricica.
De-a lungul anului, cei doi au studiat neîncetat, zi și noapte, sprijinindu-se reciproc în momentele dificile:
„Am petrecut mare parte din timpul nostru ccu cartea în mână – dimineața, după-amiaza, seara după cină, chiar și noaptea.Locuiesc împreună cu bunica mea și a fost o experiență unică pentru că ne-am susținut reciproc”, a spus Sebastian.
Profesorii de la Liceul Galilei din Salerno, inclusiv Vincenzo Mattei, au fost impresionați de această pereche neobișnuită. „Au fost întotdeauna în simbioză – nu vezi în fiecare zi bunică și nepot mergând la școală împreună”, a comentat Mattei.
Sebastian, născut în București, visează să lucreze în domeniul construcțiilor și își declară dragostea pentru topografie, una dintre materiile sale preferate:
„Bunica m-a ajutat să depășesc dificultățile școlare. Eu am fost cel care a consolat-o în momentele dificile, dar ea a fost cea care mi-a dat adevăratul curaj”, a spus el.
Maricica nu a reușit să-și finalizeze studiile în tinerețe din cauza responsabilităților familiale și consideră acest moment ca fiind o realizare personală deplină:
„Pentru mine, diploma are gustul realizării complete din punct de vedere personal. A trebuit să recuperez timpul pierdut și am reușit cu ajutorul profesorilor foarte bine pregătiți și înțelegători”, a spus ea.
Directorul liceului, Emiliano Barbuto, a lăudat această poveste de viață:
„Povestea bunicii Maricica și a nepotului Sebastian este exemplul perfect de cum personalizarea eficientă a învățării poate răspunde nevoilor diverse ale elevilor. Dacă adăugăm la această caracteristică dorința de a se perfecționa, atunci succesul formativ este asigurat”, a declarat Barbuto.
Începând de anul viitor, Liceul Galileo Galilei va oferi și cursuri serale pentru adulți în mecanică și mecatronică, deschizând astfel noi oportunități pentru educația continuă.