Un român care a deschis în București un nou restaurant are o poveste de viață senzațională. El a început ca spălător de vase în restaurantele din Barcelona și a ajuns în scurt timp să gătească pentru celebrități internaționale.
Începutul carierei lui Tavi Helian, în bucătărie, a fost marcat de modestie și muncă asiduă, începând de la vârsta de 14 ani, când a început să facă practică în restaurante din România și extinzându-se peste hotare, în inima vibrantă a Barcelonei.
La doar 18 ani, a părăsit România și a plecat în Spania, unde, după perioade inițiale dificile în care a lucrat ca spălător de vase, a reușit să devină chef de bucătărie catalană.
„Într-un an şi şase luni am ajuns de la băiatul de la vase (la 18-19 ani) să fiu bucătar şef într-o bucătărie catalană, unde se vorbea doar catalană. Practic, am copilărit în România şi mi-am petrecut tinereţea în Spania, la Barcelona”, a spus antreprenorul pentru Bussines Magazin.
Acolo a avut oportunitatea să gătească pentru celebrități și sportivi renumiți, precum membrii echipei FC Barcelona și Shakira:
„La ultimul loc de muncă din Spania am stat opt ani şi am gătit pentru tot stafful echipei de fotbal Barcelona, aveam clienţi precum Neymar, Lionel Messi, Ronaldo, chiar şi pentru Shakira şi impresarii ei. Dar ca să ajungi aici îţi trebuie mulţi ani de muncă, foarte puţine ore de somn, foarte puţini bani câştigaţi, mult stres, nervi, dezamăgiri”, a povestit Tavi Helian.
După aproape două decenii în Spania, a ales să se întoarcă în România, inspirat de nașterea primului său copil și de dorința de a-și împărtăși experiența acumulată.
În decembrie 2023, împreună cu soția și alți doi asociați, el și-a deschis propriul restaurant, Reina Brasserie, situat strategic în fața parcului Cișmigiu din București.
Numele localului este inspirat de Bulevardul Regina Elisabeta, iar spațiul, renovat complet și parte a unei clădiri monument istoric, reflectă pasiunea lui Tavi Helian pentru gastronomie și ospitalitate.
Printre preparatele de top ale restaurantului se numără paella, toast-ul cu avocado și somon, și carrot cake-ul care a fost şi premiat.
„Bacalhau este un alt fel pe care îl ador să-l prepar; este o combinație de pește cod cu sos de vinete și alte ingrediente proaspete care reflectă armonia gusturilor autentice pe care încerc să le ofer clienților mei,” a spus Helian.
În final, el reflectă asupra diferențelor culturale între piața HoReCa din România și cea din Spania, punctând că în România se pune încă un accent deosebit pe estetică și confort, spre deosebire de abordarea mai practică din Spania:
„La un restaurant normal în Spania nu găseşti scaune tapiţate, ci scaune de plastic. Ei nu investesc în asta, nu pun preţ pe estetică, pe mobilier. Acolo o să ajungem şi noi, dar peste 10 ani probabil.
Noi încă punem preţ pe imagine, pe haine. Spre exemplu, Neymar şi Messi au mâncat pe lăzi de Coca-Cola şi la o masă de plastic, nu au avut pretenţii de masă din lemn masiv, cum găsim în restaurantele «normale» din România.”