Munca la negru în Italia, sancțiunile primite de angajatori și metode de denunțare

- Conținut sponsorizat -

În contextul pieței muncii din Italia, denunțarea muncii la negru prezintă beneficii semnificative pentru angajați.

Conform La legge per tutti, angajatorii pot fi supuși unor sancțiuni administrative substanțiale, care variază în funcție de durata angajării ilegale:

  • 1.950 la 11.700 de euro pentru fiecare lucrător neregulat, dacă este angajat fără notificarea prealabilă de angajare până la 30 de zile de muncă efectivă;
  • 3.900 la 23.400 de euro, dacă lucrătorul a fost angajat de la 31 la 60 de zile;
  • 7.800 la 46.800 de euro, dacă lucrătorul a fost angajat pentru mai mult de șaizeci de zile.

Pe lângă acestea, ar putea fi inițiate investigații fiscale dacă din munca la negru au derivat venituri ascunse fiscului.

De asemenea, va fi contestată neplata contribuțiilor de asigurări sociale, a cărei conduită constituie o infracțiune dacă suma depășește 10.000 de euro anual.

Denunțarea muncii la negru oferă angajatului anumite avantaje. Acestea ar putea fi:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • plata diferențelor salariale: angajatorul trebuie să plătească lucrătorului toate salariile pe care nu poate demonstra că le-a plătit (lucru dificil deoarece plata a fost efectuată în numerar), conform parametrilor stabiliți de contractul colectiv de muncă, inclusiv pentru orele suplimentare, concediile și primele;
  • asigurări sociale: angajatorul trebuie să plătească la INPS toate contribuțiile acumulate de angajat de la începutul activității, contribuind astfel la îndeplinirea cerințelor pentru pensionare;
  • stabilirea unui raport de muncă legal pentru viitor, cu imposibilitatea concedierii decât pentru motive justificative.

Metodele de denunțare a muncii la negru:

  • comunicarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă;
  • semnalarea către Garda Financiară;
  • solicitarea de intervenție a sindicatelor sau depunerea unui recurs la Tribunalul civil.

Este important de menționat că doar pentru recursul în tribunal este necesar un avocat.

Contestația poate fi depusă în termen de 5 ani de la încetarea raportului de muncă. Evident că va fi necesar să se demonstreze activitatea desfășurată, sarcinile și orarul. Pot fi folosite conversații pe telefonul mobil și înregistrări video la locul de muncă, precum și martori.

În acest proces complex, sindicatele pot juca un rol esențial, oferind suport și mediere între angajat și angajator, deși aceasta nu garantează un acord obligatoriu între părți.