Româncă în Italia, de la badantă la șoferiță de camion: „Am găsit curajul să îmi urmez pasiunea”

- Conținut sponsorizat -

Marcela Tauscher, o româncă în vârstă de 40 de ani, șoferiță de camion în Italia, a relatat pentru publicația Foro Transporte Profesional povestea vieții sale plină de schimbări semnificative și pasiunea pentru meseria sa.

În 2006, Marcela a părăsit România pentru Italia, în căutarea unui nou început

La începutul anilor 2000, mătușa Marcelei a decis să plece în Italia și, după un timp, a urmat-o și ea. A ajuns în Mantova, fără să știe niciun cuvânt în limba italiană.

Dar dacă ai asculta-o vorbind astăzi italiana ți-ar fi aproape greu să crezi că nu este o vorbitoare nativă. „Asta datorită multor prieteni pe care i-am întâlnit în Italia și cărora le sunt recunoscătoare”, a spus ea.

După o perioadă în care a lucrat ca badantă pentru o pensionară, a lucrat șapte ani într-o fabrică textilă de șosete și lenjerie intimă, până când prietenii i-au oferit motivația necesară să își schimbe din nou viața, orientându-se spre cariera de șofer de camion.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Era anul 2014 când Marcela și-a găsit primul loc de muncă ca șofer și de atunci nu a mai părăsit camionul: „Am motorină în sânge”, a spus râzând „aveam nevoie doar de doza de curaj necesară ca să-mi urmez această pasiune.”

Cu un permis de conducere ca șofer profesionist, obținut în România încă din 2004, Marcela a recunoscut că i-a lipsit sprijinul necesar pentru a-și urma visul mai devreme.

Spre deosebire de jobul anterior, acum găsește timp pentru relaxare în pauzele lungi de la volan.

Experiența sa în transportul de marfă a început cu ajutorul unui prieten apropiat și a continuat chiar și în perioada dificilă a pandemiei de COVID-19, când a fost nevoită să caute alternative în transportul de containere:

„Primul loc de muncă în acest sector a apărut datorită conexiunilor unui prieten drag. Am început cu o camionetă, apoi camion și remorcă.

- Continuarea după publicitate -

Transportam pachete de lenjerie intimă la punctele de vânzare, dar în 2020, cu Covidul, volumul de muncă a scăzut inevitabil și a trebuit să caut o alternativă. Atunci m-am alăturat companiei Autamarocchi, pentru care transport containere.”

photo_2024-02-15_12-11-38
Marcela Tauscher. Sursa foto: Foro Transporte Profesional

Marcela nu se limitează doar la propriul succes; ea își dedică timpul și pentru a oferi sprijin psihologic noilor venite în domeniu, prin intermediul unui grup de WhatsApp, subliniind importanța solidarității și sprijinului reciproc într-un sector predominant masculin:

„În ultima vreme, am observat multe fete tinere, noi în domeniu, mai ales străine. Așa că am creat un grup de Whatsapp împreună cu alți colegi, pentru ca noi, cei care transportăm containere, să ne ajutăm unii pe alții.

Schimbăm informații utile, sfaturi, astfel încât noile venite să știe că pot conta pe sprijinul celor mai experimentați, pentru că nu este suficient doar să aducem femeile în acest sector, scopul este să ne asigurăm că aceste fete rămân. Contribuția mea este pur și simplu să le ajut să vadă frumusețea acestei profesii.”

- Continuarea după publicitate -

Românca subliniază frumusețea profesiei de șofer de camion, care îi dă posibilitatea de a întâlni oameni noi și de a pune bazele unor prietenii durabile:

„Ceea ce îmi place cel mai mult este posibilitatea de a întâlni mereu oameni noi, de a crea noi prietenii. Partea mai psihologică a acestui loc de muncă mi se pare foarte interesantă, dacă o putem defini așa, deși astăzi este din ce în ce mai dificil să găsești persoane care încă vor să râdă și să glumească.”

Referitor la lipsa de entuziasm observată în rândul colegilor, Marcela consideră:

„Aud mulți colegi plângându-se, mulți sunt obosiți, dar fiecare are motivele sale și nu mi se pare util să judec pe alții pentru că fiecare urmează căi de viață și profesionale diferite. Îmi fac treaba cu pasiune și sunt fericită așa.”

- Continuarea după publicitate -

Cu toate provocările, Marcela Tauscher adoptă o filosofie de viață pozitivă, adaptându-se și găsind bucurie în munca sa.

Ea a intrat în contact cu echipa Lady Truck Driver „Buona Strada”, din care face parte mult înainte de a se urca în cabină, când încă lucra în fabrică. A urmărit ce făceau aceste femei șoferițe de camion, călătoriile lor, iar apoi le-a întâlnit personal și de atunci au devenit familia ei.

Pasiunea ei pentru meserie se reflectă și în hobby-urile sale, cum ar fi drumețiile și activitățile sportive, pe care le integrează în viața de zi cu zi, profitând de timpul liber între încărcări și descărcări pentru a rămâne activă.

Reflectând asupra viitorului, șoferița româncă este fermă în decizia de a rămâne în cabina camionului, chiar dacă ar câștiga la loterie:

„Viitorul meu este definitiv în cabină. Așa cum spun mereu, dacă aș câștiga la lotería, mi-aș lua o lună de vacanță, dar apoi m-aș întoarce la volanul camionului meu.”

Românca a subliniat necesitatea unei schimbări de mentalitate în industria transporturilor. Ea observă o schimbare în industrie, cu o tendință de scădere a numărului de șoferi profesioniști de camion, îndemnând la o abordare mai umană și mai puțin grăbită a vieții și muncii.

- Continuarea după publicitate -

Povestea Marcela Tauscher este un exemplu de determinare, adaptabilitate și pasiune pentru meserie, reprezentând o sursă de inspirație pentru femeile din toate domeniile profesionale.

- Mai multe după publicitate -