O româncă a așteptat aproape doi ani pensia din Italia. A lucrat în trei țări din UE

- Conținut sponsorizat -

Maria Cozac, o româncă rezidentă în Italia, care a muncit ani buni în străinătate, s-a confruntat cu probleme birocratice atunci când a depus documentele în vederea pensionării.

După ce a lucrat zeci de ani și a plătit contribuții în mai multe țări, România, Germania și Italia, a așteptat aproape doi ani pentru a primi pensia comunitară la care are dreptul, relatează La Nazione.

Maria a sosit în Italia în 2004 și a început să muncească imediat la ferma agricolă Il Borro din provincia Arezzo, unde a lucrat timp de zece ani, plătind contribuții la INPS.

Înainte de Italia, a muncit timp de trei ani în Germania și zece ani în România. Conform ginerelui său italian, Cristiano Bianchi, „în aceste țări, pensiile ajung la beneficiar imediat ce a atins vârsta de pensionare”. Însă, pentru Italia, lucrurile nu au decurs la fel.

Când Maria a împlinit 67 de ani, în ianuarie 2022, a depus cererea de pensionare, așteptând ca banii să ajungă în luna septembrie, așa cum fusese înștiințată.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Însă luna septembrie a trecut și Maria nu a primit nimic

„În ianuarie 2022, la vârsta de 67 de ani, prin Patronatul Acli, am solicitat pensie în Italia care, după calcule, urma să ajungă în septembrie. Dar în octombrie nici măcar umbră de bani!”, a povestit ginerele conaționalei noastre.

Cristiano, s-a interesat în acel moment și i s-a adus la cunoștință că pensia Mariei este condiționată de un acord internațional.

Contribuțiile plătite în Italia nu erau suficiente pentru a atinge pensia minimă. Astfel, autoritățile italiene au trebuit să colaboreze cu cele din Germania și România pentru a cumula anii de pensie.

În ianuarie 2023, au fost asigurați că pensia va fi primită într-o lună:

- Continuarea după publicitate -

„Patronatul ne-a asigurat că într-o lună râvnita pensie va fi în buzunarul soacrei mele. Mi-au spus că au sosit deja răspunsurile de la instituțiile străine, le mai trebuia doar timpul ca să facă socotelile.”

Cu toate acestea, s-a făcut luna iunie când cei de la INPS (Institutul Național de Protecție Socială din Italia) le-a transmis că de fapt încă nu au primit răspuns de la autoritățile străine (române și germane).

Dar Cristiano nu s-a dat bătut, el a vizitat din nou biroul INPS pe data de 17 august:

„M-am supărat, am făcut scandal și ca răspuns mi-au spus: ai răbdare, îți vor da toate restanțele. Ce vorbă-i asta, ea era nevoie de bani acum!”, a povestit italianul.

- Continuarea după publicitate -

După multe insistențe, a fost informat că soacra sa va primi retroactiv toți banii datorați, un total de aproape 4.000 de euro.

Deși suma a fost transferată, comunicarea oficială a întârziat, aducând mai multă confuzie și stres.

În cele din urmă, începând din primele zile ale lunii octombrie, Maria primește lunar o pensie de 363 de euro, sumă pentru care a așteptat aproape doi ani de zile.

În timpul acestei perioade de aproape doi ani, ea s-a bazat pe pensia soțului său de 500 de euro, precum și pe ajutorul fiicei și ginerelui.

- Continuarea după publicitate -

Cristiano a comentat situația cu o ironie vizibilă, subliniind absurditatea întregului proces pentru o sumă relativ mică.

Acest caz subliniază dificultățile și provocările birocratice cu care se confruntă cetățenii care lucrează și plătesc contribuții în mai multe țări.

„Din fericire, stau cu noi, așa că am plătit eu mereu facturile, altfel le-ar fi fost foarte greu”, a spus Cristiano Bianchi.

„Mi se pare absurd ca o instituție precum INPS să fi avut toate aceste dificultăți pentru o sumă atât de mică”.