O femeie de afaceri din România, Georgeta Trifa Soloncă, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru implicarea în importul ilegal a peste 800 de tone de deșeuri din Italia.
Conform „Adevărul„, Georgeta Trifa Soloncă, administratoarea firmelor Intrarom Service și Gaz&Oil Gross Group, a adus în România 846,99 tone de deșeuri, colaborând cu parteneri suspectați de legături cu mafia calabreză ‘Ndrangheta.
Transporturi ilegale de gunoaie au fost descoperit în 2020 de comisarii Gărzii de Mediu Bihor în grajdurile abandonate ale unor foste Cooperative Agricole de Producție din Bihor.
Prin firmele menționate, românca a organizat 38 de transporturi de deșeuri din Italia, care au intrat în țară prin punctele de frontieră Borș și Nădlac, sub pretextul tranzitului sau al valorificării în instalații specializate.
De altfel, Georgeta Soloncă fusese condamnată pentru înșelăciune în anii ’90 și lucrase ca angajată la un ziar local, este fiind cunoscută pentru afacerile sale cu deșeuri. Încă din 2016, cotidianul italian Il Mattino a dezvăluit legăturile firmei Intrarom Service cu mafia italiană, indicând importuri de gunoi în România din regiunea Campania.
Afacerile ilegale ale românce includ și asociați controversați din Italia, printre care trei cetățeni italieni investigați pentru afaceri ilegale cu deșeuri și condamnați în 2017.
În urma sesizării Gărzii de Mediu Bihor, ea a fost trimisă în judecată în 2022, cu rechizitoriul care arăta că deșeurile nu au fost valorificate corespunzător din cauza costurilor și calității precare, ci „aruncate” în Bihor.
Sentința împotriva româncei Georgeta Trifa Soloncă, pronunțată de Judecătoria Oradea pe 3 noiembrie 2023, include, pe lângă 3 ani de închisoare cu suspendare, interdicția de a fi administrator de firmă pentru trei ani și obligația de a efectua 100 de zile de muncă în folosul comunității.
De asemenea, instanța a decis o amendă penală de 80.000 de lei pentru firma Gaz Oil Gross Group SRL și dizolvarea acesteia.
Cele 846,99 tone de deșeuri confiscate ar trebui returnate în Italia, pe cheltuiala femeii. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în apel.