Un român aduce zâmbete într-un oraș din Italia, cântând la acordeon, pe stradă. „O punte între culturi”

- Conținut sponsorizat -

În peisajul urban al orașului Corigliano-Rossano din Calabria, o prezență muzicală a început să își facă simțită influența, transformând rutina zilnică într-o simfonie de sunete și emoții.

Un român, cu acordeonul său inseparabil, nu a putut trece neobservat și a atras nu doar atenția trecătorilor, ci și a jurnalistului italian Fabio Pistoia de la publicația Corigliano Calabro.

Jurnalistul italian consideră că românul, care cântă la acordeon pe străzile orașului, reprezintă o punte între culturi, îmbogățind viața comunității prin arta sa.

fisarmonica
Fabio Pistoia și românul care cântă la acordeon, pe străzile din Corigliano-Rossano. Sursa foto: Corigliano Calabro

Artistul stradal, cu discreție și amabilitate, aduce zâmbete și momente de bucurie celor care îi traversează calea.

Acest muzician român, care a ales să își trăiască viața în Mirto Crosia, un oraș învecinat, a găsit în Corigliano-Rossano un loc unde se simte acasă, participând activ la viața comunității.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fabio Pistoia a transmis:

„Mi-am pus adesea întrebarea, la nivel practic, care este diferența dintre integrare și incluziune, adică între a fi pur și simplu prezent fizic și a fi parte activă a unui grup sau a unei comunități.

Ei bine, acest om este o dovadă evidentă la ceea ce vreau să spun, el este bine integrat, pentru că vine din România și locuiește în Mirto Crosia, dar mai ales se simte confortabil în Corigliano-Rossano, unde acum parcurge aproape în fiecare zi străzile și viețile noastre, ale cetățenilor.

Povestea lui, peripețiile sale, zâmbetele sale reprezintă un exemplu pozitiv de coeziune socială. Chiar el povestește că i-au fost adresate aici gesturi și cuvinte amabile, precum și o mare ospitalitate.

Deci, vorbim despre o umanitate obișnuită, care însă devine o lecție de civilizație în vremuri de războaie și violențe la tot pasul.”

- Continuarea după publicitate -

În Italia trăiesc peste 1,2 milioane de români, făcându-i una dintre cele mai mari comunități de imigranți din această țară

În general, mulți români au reușit să se integreze bine, lucrând în diverse sectoare, inclusiv în agricultură, construcții și servicii. Au contribuit semnificativ la economia italiană, și mulți și-au creat o viață stabilă.

Cu toate acestea, au existat și provocări de înfruntat. Românii, ca și alte comunități de imigranți, s-au confruntat uneori cu discriminare și xenofobie.

De asemenea, condițiile de muncă pentru unii muncitori imigranți, inclusiv români, pot fi precare, în special în sectoarele cu muncă necalificată.