Comisiile de specialitate din Parlamentul României au avizat favorabil marți, 12 decembrie 2017, proiectul de buget al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe 2018.
Bugetul alocat pentru românii din străinătate pe anul 2018, așa cum a fost propus de Guvernul României, urmează să fie de 25,4 milioane de lei (circa 5,5 milioane de euro), acesta având o majorare de 44,6% față de anul 2017, scrie Agerpres.
În urma unei propuneri depusă de deputatul PMP, Constantin Codreanu, acest buget va fi suplimentat cu 3 milioane de lei, Comisiile de buget-finanțe adoptând astfel vineri, 15 decembrie, un amendament de suplimentare a sumei inițiale de 24,5 milioane de lei. Suma suplimentară va fi luată din Fondul de rezervă al Guvernului, mai scrie sursa citată.
„Cerem suplimentarea bugetului MRP cu 30 de milioane de lei din raţiuni foarte simple. Pe de o parte, organizaţiile minorităţilor naţionale din România primesc 235 de milioane lei iar pe de altă parte, un buget de 25 de milioane este alocat pentru românii din diaspora„, a spus deputatul PMP Constantin Codreanu.
În urma acestei suplimentări, bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va avea alocată așadar pentru 2018 suma totală de 28,4 milioane de lei, circa 6,15 milioane de euro.
Ce va face Ministerul pentru Românii de Pretutindeni cu acești bani în 2018?
Andreea Păstîrnac, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că pentru aceasta este prima dată când bugetul ministerului va avea un capitol dedicat burselor pentru etnicii români care vor să învețe limba română în Ucraina.
„În bugetul mare privind proiectele cu asociaţiile românilor de pretutindeni este inclus pentru prima dată un capitol destinat burselor pe care să le acordăm etnicilor români care vor opta să continue să înveţe în limba română în Ucraina. Este o premieră în acest sens şi avem în pregătire un proiect de hotărâre de guvern prin care (…) să acordăm aceste burse”, a declarat Andreea Păstîrnac citată de Agerpres.
De asemena, bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni prevede și fonduri pentru crearea unui sediu în Sicilia, prin intermediul căruia românii aflați la muncă în acea regiune să primească sprijin, precum și pentru trimiterea unui atașat în Marea Britanie.
„Am avut o misiune recent, în urmă cu zece zile, care s-a deplasat în Sicilia şi a identificat în cooperare cu Primăria oraşului Vittoria sediul viitorului centru interdisciplinar, care va acorda sprijin românilor aflaţi la muncă în această regiune. De asemenea, bugetul cuprinde şi efortul de a trimite un ataşat de diaspora pentru prima dată în Marea Britanie, încercând să acordăm sprijin acestei comunităţi în condiţiile procesului de Brexit”, a mai afirmat ministrul Păstîrnac.
În același timp, Ministerul de Finanţe a acceptat propunerea ca Ministerul pentru Românii de Pretutindeni să demareze proiecte pe bază de credite de angajament, urmând ca la rectificarea bugetară să primească sumele respective.