Vrei să pleci în străinătate? Nu vei mai putea ieși din România fără o poliță de asigurare de sănătate, proiect de lege privind situația repatrierii persoanelor decedate peste hotare

- Conținut sponsorizat -

Bogdan Stănescu, șeful Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, spune, într-un interviu pentru Libertatea, că problema repatrierii corpurilor persoanelor decedate în străinătate trebuie privită şi din punct de vedere civic, al asumării răspunderii individului. Puțini români se gândesc, de exemplu, să încheie o poliță de asigurare atunci când pleacă din ţară.

Bogdan Stănescu, șeful Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe

Încheierea unei polițe de asigurare de către românii care pleacă în străinătate

Bogdan Stănescu precizează că ambasadele și consulatele României pun la dispoziția cetățenilor români o listă cu firmele de pompe funebre, dacă familia dorește ca trupul neînsuflețit să fie transportat în România. Îl ajută cu tot ce înseamnă latura informativă și de documentare a acestor situații.

„Niciun stat al Uniunii Europene nu sportă cheltuielile de repatriere a unui conațional”, spune reprezentantul MAE, „principala recomandare a Ministerului Afacerilor Externe este aceea ca toți românii care își stabilesc reședința sau domiciliul în străinătate este să își încheie o poliță de asigurare de natură a acoperi orice fel de eveniment, plecând de la o simplă rănire, până la, Doamne ferește, un deces. Este de preferat să-ți închei o poliță de asigurare, astfel încât să te pui la adăpost de orice eveniment nedorit.”

Proiect de lege: nu se va ieși din țară fără o poliță de asigurare de sănătate

Parlamentarul Tamara Ciofu lucrează în prezent la două proiecte de modificare a unor legi. Acestea ar putea rezolva parțial problema românilor abandonați în străinătate chiar şi după moarte.

„O soluție ar fi ca toți cei care pleacă din țară, indiferent de motive, să contribuie cu o sumă modică în vederea asigurării de sănătate. O poliță. Banii aceștia ar urma să fie gestionați la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și, atunci când apare o situație de criză și o persoană moare, MAE să aibă pârghiile economice necesare pentru a repatria trupul decedatului”, spune Tamara Ciofu.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit proiectului, deputatul intenționează să modifice legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare și Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Concret, plecarea din ţară ar putea fi condiționată de existența unei polițe de asigurare.

„Organele poliţiei de frontieră permit cetăţenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani şi minorilor căsătoriţi în condiţiile legii, care sunt titulari de documente de călătorie valabile și dețin o poliță de asigurare medicală de călătorie în termen, să iasă de pe teritoriul României, dacă nu se află în una dintre situaţiile de limitare a exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate”, se arată în proiectul de lege citat de libertatea.ro.