Badantele românce, tot mai puține în Italia. „Preferă să rămână în țara lor”

- Conținut sponsorizat -

În ultimii zece ani, sectorul asistenței familiale în Italia a trecut printr-o serie de schimbări drastice, în special în regiunea Veneto. Una dintre cele mai evidente transformări este scăderea numărului de îngrijitoare (badante) provenite din Europa de Est, în particular din România.

„Cât timp se poate îngriji un bătrân la domiciliu, familia preferă această opțiune. Azilul de bătrâni vine doar ca o etapă ulterioară,” a specificat Alberto Gallas de la Gallas Group, agenție de intermediere între angajator și lucrător.

Alberto Gallas, a cărui agenție activează predominant în nordul Italiei, evidențiază că una dintre cele mai presante probleme este declinul constant al numărului de asistente de îngrijire din Europa de Est.

„Am vizitat adesea România, care, alături de Bulgaria, a fost una dintre principalele surse. Cu toate acestea, mai ales în orașe, se observă o îmbunătățire a situației economice post-sovietice.” De aceea probabil femeile românce nu mai vin în Italia să lucreze ca îngrijitoare.

Potrivit statisticilor, în regiunea Veneto, numărul asistentelor românce a scăzut cu 4% între 2013 și 2022, de la 25% la 21%.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe de altă parte, și numărul asistentelor italiene a înregistrat o scădere, de la 7% la 6%, menționează Corriere della Sera.

Alberto Gallas subliniază potențialul altor zone:

„Viitoarele surse vor fi Africa și Asia de Sud-Est. În realitate, în Veneto, există o deschidere crescută față de asistentele de diferite origini, iar persoanele care vin din Asia și Africa au, datorită culturii lor, un respect imens față de vârstnici.”

Unul dintre impedimentele majore în acest sector rămâne legat de reglementările privind permisele de muncă.

„Singura soluție viabilă în viitor sunt decretele privind fluxul migratoriu, ale căror cote sunt momentan scăzute,” adaugă Gallas.

- Continuarea după publicitate -

Conform datelor oficiale INPS, numărul de asistente de îngrijire cu contract de muncă în regulă, în Veneto a scăzut de la 75.156 în 2013 la 69.797 în 2022.

„Avem în vedere aproximativ 70.000 de lucrători autorizați și putem presupune că numărul celor neautorizați este puțin mai mare. Estimarea finală este de aproximativ 150.000 de asistente de îngrijire în Veneto,” spune Gallas.

Conform datelor Istat, astăzi, în Italia există 1.005.000 de îngrijitori, dintre care 60% lucrează ilegal, la negru

În contextul unui sistem de sănătate deja suprasolicitat și al unei populații în îmbătrânire, această problemă nu poate fi ignorată.

- Continuarea după publicitate -

Cu o cerere în continuă creștere pentru asistență la domiciliu, adaptarea la noile realități demografice și legislative devine imperativă.