Timp de zece zile, sute de credincioși au stat la rând pentru a atinge, fie și cu un singur deget, corpul exhumat al măicuței Wilhelmina Lancaster, fondatoarea afro-americană a Ordinului Surorilor Benedictine de Maria, decedată în mai 2019, la vârsta de 95 de ani. Deși a fost închisă într-un sicriu de lemn, corpul ei a rămas intact în acești patru ani. Acum i se spune „miracolul din Missouri” și credincioșii îl consideră un semn divin de pace, într-un moment în care violența este omniprezentă.
Pe 18 mai 2023, corpul a fost exhumat pentru a fi îngropat sub altarul bisericii din Gower, un mic sat cu o mie de locuitori, situat la 70 de kilometri de Kansas City, în SUA. „Personalul cimitirului ne-a spus să ne pregătim să vedem doar oase”, a povestit o călugăriță citată de New York Post.
Măicuța Wilhelmina a fost închisă într-un simplu sicriu de lemn, fără a fi îmbălsămată. Cu toate acestea, când maica superioară Cecilia Snell a privit printr-o crăpătură apărută în sicriu, a văzut piciorul celei decedate și a rămas surprinsă.
Maica superioara a luat o lanternă și a examinat restul. „Nu puteam să cred”, a declarat pentru o televiziune locală. Deschiderea sicriului a dezvăluit restul: corpul era complet intact, la fel și mâinile, așezate pe abdomen, înfășurate cu un rozariu. Fața avea doar câteva semne în jurul ochilor și pe barbă. Șosetele erau umede, dar în condiții bune.
„Fața, ochii, părul, genele, nasul, buzele, erau toate la fel ca în ziua în care a fost îngropată. Și cu acea expresie ca și cum ar fi pe punctul de a zâmbi, așa cum era în viață”, a adăugat o altă călugăriță.
După extragerea corpului, care cântărea aproximativ cincizeci de kilograme, călugărițele l-au curățat și aranjat. Ordinul Benedictinelor a decis să îl expună în fața altarului, inaugurând astfel un pelerinaj al credincioșilor spre abația catolică din Gower.
Deși, potrivit unor studii nu este chiar rar ca un corp să nu se descompună, pentru biserică, corpul unei călugărițe rămas intact este considerat un semn divin, deși acest lucru probabil nu va fi suficient pentru a iniția procesul de beatificare.
„Starea rămășițelor măicuței Wilhelmina a generat interes, ridicând întrebări importante”, a declarat episcopul James Johnston, din dioceza din Kansas City. „Însă, în același timp, este esențial să protejăm integritatea rămășițelor și să permitem declanșarea unei investigații aprofundate.”
Născută a doua dintre cei cinci copii ai unor părinți catolici din St. Louis, măicuța Wilhelmina Lancaster a avut experiențe mistice încă de la prima ei împărtășanie, la vârsta de 9 ani, când a spus că l-a văzut pe Iisus și i s-a părut „frumos”.
Conform biografiei sale, scrisă de călugărițele din comunitate, la acel moment Iisus i-ar fi cerut să devină călugăriță. După ce a depus jurământul, la vârsta de 13 ani, Wilhelmina a devenit o devotată a liturghiei în latină și a petrecut ani în apărarea ritualului tradițional.
Pentru a face rigid vălul folosit pentru a-și acoperi capul, Wilhelmina a folosit atât de mult înălbitor încât acesta a devenit dur și impenetrabil. Acest detaliu a fost decisiv când a fost înjunghiată în gât de un student, în perioada în care preda la Universitatea din Baltimore. Lama nu a reușit să pătrundă, iar incidentul a fost considerat un miracol.
În 1995, la vârsta de 71 de ani, călugărița a fondat Ordinul Surorilor Benedictine de Maria. Acum, corpul ei a fost plasat într-o vitrină de sticlă, pentru a permite credincioșilor să-l poată vedea pe parcursul întregului an.