„În prezent, ipoteza sinuciderii pare extrem de improbabilă”. Cu aceste cuvinte, procurorul din Treviso, Marco Martani, confirmă că investigatorii urmează acum pista crimei pentru a înțelege cum a murit Anica Panfile, tânăra româncă de 31 de ani, al cărui trup fără viață a fost găsit duminică, 21 mai, în râul Piave, la Spresiano, o localitate din provincia Treviso, sub un viaduct de pe autostradă.
Procurorul public Valeria Peruzzo a deschis astfel un dosar, care momentan nu are suspecți identificați. Martani a reiterat faptul că autopsia nu a relevat semnele tipice ale înecului. În schimb, sunt prezente „numeroase leziuni la cap și pe fața tinerei, care trebuie considerate a fi cauza decesului”.
Posibilitatea ca Anica să fi decis să-și pună capăt vieții s-a bazat în primul rând pe locul unde a fost găsit corpul: cadavrul a fost observat de un pescar lângă o insuliță, înghesuit între stâncile râului și aproape de podul autostrăzii.
Dar femeia obișnuia să se deplaseze cu mijloacele publice de transport, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să parcurgă pe jos drumul până la punctul în care s-ar fi aruncat. Dacă ar fi făcut-o, trecând peste viaduct într-o zonă în care autostrada se învecinează cu câmpiile, camerele de supraveghere ar fi înregistrat-o cu siguranță.
Apoi, sunt de luat în seamă cuvintele unor cunoscuți, inclusiv ale unei prietene care ar fi descris trecutul ei recent ca fiind foarte turbulent, un iad plin de dificultăți economice majore.
Dar rănile nu corespund acestei versiuni: Anica nu prezintă fracturi la nivelul membrelor superioare, care ar fi foarte comune în cazul persoanelor care se aruncă în gol, nici leziuni la stern, la nivel abdominal sau toracic. Dacă s-ar fi lăsat să cadă de pe viaduct, înalt cel puțin 15 metri, impactul cu solul ar fi fost devastator și rănile la cap mult mai evidente.
Ipoteza investigativă este, de fapt, că Anica – a cărei leziuni vor fi subiectul unui examen histologic pentru a căuta urmele lăsate de un posibil corp contondent – ar fi fost aruncată când era deja moartă, în puțina apă care traversează albia râului în aceste zile.
Singurul lucru cert este că tânăra, care a decedat poate chiar în ziua în care a fost raportată dispariția ei, joi 18 mai, nu ar fi fost victima violenței sexuale.
„Vor fi necesare alte investigații”, a adăugat procurorul Martani, „dar, deși corpul a rămas în apă timp de aproape trei zile, nu par a exista dovezi de abuz intim”.
Ce s-a întâmplat atunci când Anica Panfile a ajuns la Arcade, unde se presupune că s-a dus să facă curățenie într-o casă particulară, rămâne un mister. „Toate persoanele care aveau legături mai mult sau mai puțin strânse cu ea au fost audiate”, a explicat procurorul, „dar acesta nu pare a fi un caz cu o soluție ușoară”.
În zilele următoare, investigatorii vor lua declarații atât de la proprietarul casei unde femeia ar fi mers să facă curățenie (ultima dată când Anica a fost văzută în viață datează de joi, 18 mai, ora 16:30), cât și de la Luigi (zis Gigi), partenerul italian cu care o avea pe cea mai mică fiică.
Despre acest bărbat, descris de familia Panfile ca fiind „bun și gentil”, se știe că a fost deja căsătorit, în trecut, dar fosta soție și mai ales fiica avută cu femeia respectivă susțin că au întrerupt orice contact cu el de mai mulți ani.
Pe același subiect mai puteți citi: Italia: Răsturnare de situație în cazul Anicăi. Românca nu a murit înecată, autopsia indică un posibil act de violență.