Italia: Festivalul Roma-nia și-a desemnat câștigătorii. Primul concurs dedicat talentelor din diaspora

- Conținut sponsorizat -

S-a încheiat aseară, duminică, 21 mai 2023, cu un adevărat maraton al talentelor care a durat peste 10 ore, Festivalul ROMA-NIA, ediția I, primul concurs dedicat talentelor de orice vârstă din diaspora, desfășurat în Italia, la Villa Fornarola din Pavona (Roma). 

Un Festival al recordurilor, cu 100 de momente artistice, 20 de secțiuni cu muzică live, dans, compoziție, teatru, recital, videoclipuri susținute de aproape aproape 50 de concurenți pe scenă din Italia, Republica Moldova, Grecia, România.

1200-2023052212367 (6)

Eusebiu Iftime, cu o voce de aur, a ridicat juriul și publicul în picioare!

Câștigătorul Trofeului și al premiului de 400 de euro este Eusebiu Iftime, de 22 de ani, originar din Târgu Neamț și stabilit cu familia în Italia, la Roma. El este student la Universitatea Roma Tre, unde se specializează în Muzică și Teatru. A impresionat publicul cu o voce extraordinară, care a ridicat juriul în picioare, concurând la trei secțiuni: Muzică Românească, Remember și Clasică.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este prima oară când particip la un astfel de festival, a fost o mare onoare să fiu împreună cu voi și sper să ne vedem cât mai curând. Dedic premiul mamei mele, care m-a susținut și mă susține mereu”.

347138123_798753224719740_5330802067427442604_n
Eusebiu Iftime, câștigătorul trofeului Festivalului ROMA-NIA, Ediția I, primul Concurs dedicat talentelor de orice vârstă din diaspora

Premiul I a fost acordat Alexandrei Țintea, de 35 de ani, româncă din Brașov, stabilită în orașul Aquila (regiunea Abruzzo). „La început am ezitat să particip, pentru că am o anumită vârstă, am familie și un copilaș acasă. Dar Mihaela Bolog m-a încurajat să-mi continui visul și să mă înscriu la concurs. A fost o atmosferă extraordinară, caldă, atât din partea juriului cât și a publicului, ne-am simțit ca acasă”.

Câștigătoarea premiului II este Erika Andreea Florea, de 13 ani, născută într-o familie de români stabiliți în localitatea Gaeta (Lazio). Studiază canto de trei ani și a interpretat cu mare talent o versiune a cunoscutei melodii “Bohemian Rhapsody” (Queen) 

Titlul de MISS ROMA-NIA a fost câștigat de Denisa Sărățanu, de 21 ani, care trăiește în orașul Latina, studentă la Universitatea „La Sapienza” și modelă. Nicolae Marcu, 31 ani din Acilia, a primit titlul de Mister ROMA-NIA. Premiile Miss și Mister au fost înmânate de Mariana Bargan, jurată din Grecia, care a oferit premianților coronițe de lauri aurite, special aduse din Grecia.

- Continuarea după publicitate -

photo_2023-05-22_18-40-04

Au fost acordate și două premii speciale, în valoarea de 1000 de euro, de către casa de producție VOS: realizarea unei piese muzicale de la text, muzică, până la înregistrare și producție. Și-au adjudecat premiile Eusebiu Iftime și Alexandra Țintea. 

iftime-tintea

Programul bogat al evenimentului a fost deschis cu un moment muzical de excepție, o reinterpretare a melodiei „You raise me up”, oferit, în afara concursului, de grupul vocal feminin ROMA-NIA, fondat în 2021 de organizatoarea Festivalului, Mihaela Bolog. Grupul Roma-nia a fost acompaniat la vioară de Mariana Dudnic, jurat și violonistă a Filarmonicii din Roma. 

- Continuarea după publicitate -
grupul-romania
Mihaela Bolog alături de grupul vocal feminin ROMA-NIA

Mihaela Bolog, organizatorul Festivalului: „Diaspora are talent, iată mesajul care a fost transmis azi, de la Roma, către românii de acasă. Deși departe de țară, românii din diaspora păstrează o legătură de suflet cu locul de baștină. Fiecare concurent are o poveste specială, iar mulți din ei, unii trecuți chiar de 40 de ani, au urcat pentru prima oară pe scenă. 

Am auzit voci minunate, am asistat la momente artistice care au impresionat publicul până la lacrimi. S-a creat un sentiment de unitate, care ne-a apropiat de rădăcini, o comunitate de simțire cu alți români din Grecia sau Republica Moldova sau chiar de peste ocean, prin implicarea concurenților din Canada. 

E un proiect de suflet, pe care în sfârșit reușesc să-l transform în realitate. E despre ceea ce nu am putut primi, când am ajuns în alte țări, pornind de la zero, dar am reușit să oferim altora. Cu siguranță, văzând succesul primei ediții, vom organiza următoarele Festivaluri cu și mai multă pasiune. Sperăm ca ROMA-NIA să devină un punct de reper pentru românii talentați de peste granițe!”

- Continuarea după publicitate -

Florin Vos, jurat: „Avem niște români  foarte talentați în diaspora, suntem atât de bogați, că nu ne dăm seama, trebuie doar să avem parte de astfel de evenimente ca să le dăm vizibilitate! Sunt bucuros că, pe lângă toți participanții talentați, doi m-au făcut să tremur de emoție, Eusebiu și Alexandra au strălucit la maxim. Am hotărât, cu casa de producție VOS Music să le oferim o melodie cap – coadă, de la text până la înregistrare profesională, în studio, cu care să participe la pre selecția Eurovision 2024!”

Raluca Diaconu, jurat: „Am găsit talente, am găsit oameni deosebiți, cu povești extraordinare, emoționante, care ne-au încântat, ne-au surprins cu vocile lor extraordinare. Am găsit ceea ce căutam, când am venit la Roma. Am venit pentru emoții, pentru bucuria de a cânta, pentru pasiune și pentru dorul de țară”.

Mariana Bargan, jurat: „Toată lumea e fericită, e în extaz, pentru că într-adevăr aici s-a vibrat românește la maxim. S-a muncit mult, românismul se clădește din ce în ce mai mult în diaspora. Suntem din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai talentați și ducem ștafeta României cu mândrie, pentru că icoana țării tale o porți în suflet oriunde ai fi”.

Violeta Bîrla, jurat: „Jurizarea a fost dificilă, ne-a fost greu să alegem câștigătorii. Suntem fericiți că s-au prezentat atâția tineri și toți concurenții au reușit să ne surprindă cu talentul lor”. 

JURIUL a fost alcătuit din: Mihai Trăistariu (Președinte), solist, finalist Eurovision (Romania), Raluca Diaconu, om de televiziune și profesor de canto (Romania), Florin Vos, artist și producător (Romania), Mariana Dudnic, profesor la Conservatorul de muzică și violonistă în Orchestra Festivalului Sanremo și al Filarmonicii din Roma (Italia), Mariana Bargan, președinta asociației Româno-Elenă „Artă și Cultură” din Atena, profesor de canto și chitară (Grecia), Violeta Bîrla, regizor, scenarist (Italia). Juriul online a fost completat de Gabriel Pîrjolea, profesor și coordonator de dansuri populare (Italia).

SECȚIUNILE Festivalului și câștigătorii:

- Continuarea după publicitate -

Dans: Premiul I – Alessio Lupu, Premiul II – Nicoleta Bianca Codrea, Premiul II – Jessica Imbrea

Muzică Instrumentală: Premiul I- Elisa Covaci, Alexandru Chiriac, Premiul II – Ștefan Bujor

Videoclip: Premiul I – Violeta Sarageaua

Best Studio Voice: Premiul I – Elisa Covaci, Tincuța Chițu, Izabela Varga

Etno: Premiul I – Stelian Spitelnicu

Muzica Românească: Premiul I – Eusebiu Iftime, Amelia Roșca, Premiul II – Maya Maria Foceac

Muzică vocală Clasică: Premiul I – Carmen Bratu, Eusebiu Iftime

Creație 6/8: Premiul I – Alexia Aloisantonio

Creație 15 +: Premiul I Eucalipso, Bianca Condrea

Muzică Populară: 6/14: Premiul I – Ștefan Bujor, Premiul II – Maya Maria Foceac

Muzică Populară: 18+: Premiul I – Denisa Sărățanu, Premiul II – Didina Cofler

Remember: Premiul I: Eusebiu Iftime, Erika Andreea Florea

Eurovision: Premiul I – Andrei Chiriac, Premiul II – Violeta Sarageaua

Am Talent: Premiul I: Alexandra Țintea, Premiul II: Melissa Crudu, Sofia Ioana Matei

Muzică Internațională 6+: Premiul I: Annamaria Mihalache

Muzică Internațională 14+: Premiu I: Alexandra Miron, Ștefan Bujor, Alexandra Țintea

Teatru: Premiul I: Victoria Mogoșanu, Anton Anton

A Cappella:  Premiul I: Gabriel Pop

Talent înnăscut: Premiul I – Matilde Malacu

Grup: Premiul I – Andrei Chiriac și Georgiana Marin, Premiul II: Sarah Irene Baciu și Antonia Emily Bolat

Recital: Premiul I: Alexandra Țintea

La versiunea ONLINE a Concursului au participat concurenți din Italia, Grecia, Spania, România și Canada. Au fost acordate 27 premii, dintre care 17 premii I și 10 premii II. Versiunea online a fost jurizată de Mihai Trăistariu și Gabriel Pîrjolea. Lista completă a premiilor ONLINE se poate consulta pe pagina de Facebook a Festivalului. 

ORGANIZATOR: Concursul este organizat și promovat de către Asociația Roma-Nia, din Italia. Ideea Festivalului aparține Mihaelei Bolog, artist, cantautor și profesor de canto. Mihaela Bolog, originară din Iași, este absolventă a Facultății de muzică și pedagogie din București și s-a specializat în tehnică vocală (CVT) având ca mentor pe Lucia Ciubotaru. În Italia s-a afirmat în domeniul muzical, profesând la o școală cu regim academic, unde are oportunitatea de a preda în limba română pentru conaționalii noștri. De asemenea, activează în calitate de coordonator al unui grup vocal pe care l-a fondat în 2021 și cu care a participat deja alături de mari artiști la diferite Festivaluri. A colaborat cu artiști de renume, precum cei de la Orchestra Moldovlaska din Chișinău, și a făcut parte din Jurii la diferite Concursuri.

În cadrul Festivalului au mai fost acordate premii în bani și obiecte, oferite de către Asociația Părinților Români din Italia concurenților Giulia Isabela Varga, Isabel Andreea Cionca și Maya Maria Foceac și de către Asociația Europaeus concurenților Eusebiu Iftime și Alessio Lupu. 

Gazdă: Villa Fornarola / Luciana Ludușan Events

Parteneri: Asociația Art Respect, Asociația româno – elenă Arte și Cultură / Atena (Grecia), AIR – Asociația pentru Identitatea Românească, Asociația Villaggio Romeno

Partener Media este Radio Pro Diaspora.