Ursul care a ucis în Italia un tânăr va fi dus în România

- Conținut sponsorizat -

Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (OIPA) a informat Ministerul Mediului cu privire la posibilitatea de a transfera ursoaica JJ4 în România, dacă nu poate fi eliberată în natură. Refugiul unde ar putea fi dusă ursoaica este rezervația „Sanctuarul de Urși Libearty” din Zărnești, județul Brașov, administrat de asociația Millions of Friends, membră a OIPA International, informează Trentino Today.

Ursoaica l-ar fi ucis pe Andrea Papi, un tânăr de 26 de ani, care alerga într-o zonă împădurită şi muntoasă din apropierea satului său Caldes, în regiunea Trentino-Tirolul de Sud. Cadavrul a fost găsit pe data de 5 aprilie într-o râpă, având răni adânci la gât, brațe și stomac, unele dintre ele fiind în mod evident cauzate de un animal carnivor mare. În urma unei analize genetice (ADN), autoarea masacrului este ursoaica respectivă.

1200-20230512132552 (2)
Ursoaica JJ4 și andrea Papi

Există, însă, noi dovezi care sugerează că ursoaica JJ4 nu ar fi responsabilă pentru moartea lui Andrea Papi. Rănile ar fi fost provocate de un urs mascul, nu de o femelă. „Leziunile detectate pot fi identificate ca fiind cauzate de caninii unui urs mascul adult”, a transmis Aurora Loprete, reprezentantul legal al ligii LEAL.

În plus, analiza genetică care a atribuit ursoaicei JJ4 agresiunea mortală asupra lui Andrea Papi pare să fie mai degrabă o constatare empirică decât un rezultat sigur.

Soarta ursoaicei JJ4 rămâne incertă. În timp ce investigațiile continuă, OIPA și alte organizații se străduiesc să asigure un viitor sigur și drept pentru acest animal, fie că acesta implică eliberarea în sălbăticie, fie un nou început în Sanctuarul de Urși Libearty Zărnești din România.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este o procedură minuțioasă care acordă atenție sănătății și bunăstării animalului. Am informat Ministerul despre această procedură, care garantează siguranța în timpul transportului, controlul sanitar și gestionarea animalului. Desigur, pentru asociația noastră ar fi preferabilă reîntoarcerea în natură, dar dacă aceasta nu va fi posibilă, transferul la Zărnești este una dintre soluțiile de luat în considerare. Putem chiar începe o colectă de fonduri pentru a susține cel puțin parțial costurile operațiunii”, a transmis Valentina Bagnato, responsabila cu relațiile internaționale din cadrul OIPA (Organizația Internațională de Protecție a Animalelor).

Sanctuarul de urși Libearty de la Zărnești a fost înființat în 2005 și a fost deschis publicului în 2008. Este amplasat în pădurea de pe dealul la intrarea în orașul Zărnești, la aproximativ 2 km distanță de drumul național 73A Râșnov – Zărnești – Sibiu. Acest sanctuar se întinde pe o suprafață de 69 de hectare de pădure și reprezintă cea mai mare rezervație de urși bruni din lume și singura din România.

Sanctuarul Libearty a fost creat în memoria ursoaicei Maya și servește ca locuință pentru peste 100 de urși, toți salvați din condiții inumane de captivitate și abuz.