Poliția de Stat din Treviso a descoperit aproximativ 50 de muncitori străini, toți cu acte în regulă, angajați de doi cetățeni chinezi în condiții inumane. Munceau câte 12 ore pe zi, șapte zile din șapte și uneori primeau doar 50 de euro pe lună ca salariu.
Operațiunea a avut loc joi, 20 aprilie, și a început prin verificarea unui bărbat în vârstă de 58 de ani, cunoscut autorităților pentru infracțiuni fiscale și de natură tributară.
Doi cetățeni chinezi sunt cercetați pentru intermediere ilicită și exploatarea muncii, informează Treviso Today.
Victimele, potrivit investigațiilor, sunt 50 de muncitori, aproximativ 30 dintre ei din Republica Populară Chineză, iar ceilalți de naționalitate afgană, pakistaneză și bengaleză.
Aceștia ar fi lucrat peste 12 ore pe zi, cu o singură pauză de 30 de minute, timp de șapte zile pe săptămână. Fără concedii și fără permise. Străinii, toți cu acte în regulă, ar fi fost angajați și la negru.
Cei doi exploatatori chinezi, în vârstă de 50 și 48 de ani, ar fi administrat patru firme cu sediul în localitatea Villorba, care se ocupă în principal de confecționarea de haine.
Ei nu ar fi plătit salariile lunare, care de multe ori se reduceau la 40 sau 50 de euro pe lună. În unele cazuri, cei doi îi duceau și îi aduceau pe muncitori acasă, supunându-i unor măsuri stricte de control și supraveghere, în timp ce altora le era oferită o locuință în condiții precare, fără încălzire și cu igienă precară.
Autoritățile au constatat și încălcări grave ale măsurilor de sănătate și siguranță ale muncitorilor. Ancheta a fost declanșată de verificarea bărbatului de 58 de ani, care era cunoscut ca suspect în cazuri de evaziune fiscală. Situația celor 50 de muncitori facilita munca celor doi chinezi acuzați de exploatarea muncii și abuz.
Sindicatul italian Cisl a denunțat ilegalitatea și cere prevenire și integrare.
„Nu vorbim doar de evaziune fiscală și contributivă, ci și de condiții mizerabile de muncă, care pun în pericol sănătatea și viața lucrătorilor. Demnitatea persoanelor este călcată în picioare și ofensată aici, fiind forțate să lucreze în situații care ne duc cu gândul la începutul secolului al XIX-lea”, a spus Gianfranco Refosco, secretarul general al Cisl Veneto. Acesta speră ca justiția să determine rapid responsabilitățile.