Lucrătorii casnici, precum îngrijitoarele, menajerele și bonele, au dreptul la o majorare salarială atunci când a trecut un anumit interval de timp de la data angajării lor.
O obligație care revine angajatorului și puține lucrătoare casnice sunt conștiente de acest lucru, deși este în vigoare de foarte mult timp.
Contractul colectiv de muncă pentru lucrătorii casnici menționează că majorările salariale se acordă în funcție de vechimea angajatului.
Majorarea legată de vechime are loc la fiecare 2 ani
La acest aspect se adaugă apoi obligația angajatorului de a actualiza salariul (minim) în funcție de evoluția indicelui prețurilor, adaptându-l astfel la costul vieții, motiv pentru care anul acesta a avut loc o creștere de 9,2%.
Legislația în vigoare prevede că îngrijitorilor, menajerelor și bonelor, angajate cu contract de muncă legal, li se acordă o majorare salarială la fiecare 2 ani de serviciu prestat în cadrul aceleiași familii.
Aceste lucrătoare încep să acumuleze majorări legate de vechime începând cu prima zi a lunii următoare începerii activității profesionale. De exemplu, o îngrijitoare angajată pe 26 martie 2021 va avea dreptul la o majorare salarială pe 1 aprilie 2023.
Contractul colectiv de muncă pentru lucrătorii casnici prevede însă o limită în acumularea majorărilor legate de vechime. Angajatorul poate acorda cel mult 7 astfel de majorări, după care lucrătoarea casnică, chiar dacă continuă să lucreze în aceeași familie, nu va mai avea dreptul la alte majorări salariale.
Creșterea salarială, după ce s-a atins un anumit interval de timp de muncă, se calculează pe baza salariului minim prevăzut în Contractul colectiv de muncă pentru lucrătorii casnici, în funcție de nivelul de încadrare profesională.
În detaliu, pentru fiecare majorare legată de vechime (din 2 în 2 ani timp de 7 ori), angajatul are dreptul la o creștere de 4% a salariului minim.
Atenție! Procentul de 4% se aplică întotdeauna pe salariul minim prevăzut în Contractul colectiv de muncă de referință și nu pe salariul angajatului.
De exemplu, în al doilea salt legat de vechime, nu trebuie adăugat 4% la salariul actual al lucrătoarei casnice (care a crescut deja cu 4% cu doi ani înainte), ci 8% din salariul minim, informează Money.it.