Badante românce amendate în Italia de Garda de Finanțe. Sfaturile expertului cu privire la declarația de venit

- Conținut sponsorizat -

În ultimele zile, în presa italiană au apărut mai multe articole despre amenzi usturătoare primite de lucrătoare în sectorul casnic care nu și-au depus declarația de venit (formularul 730). Multe din persoanele amendate sunt românce care lucrează ca îngrijitoare/badante. Nu sunt primele cazuri similare despre care se vorbește în presa italiană. Publicația noastră se ocupă constant de informare cu privire la obligațiile fiscale.  

Cum apar cazurile și amenzile? Garda de Finanțe face controale de rutină prin care, încrucișând informații din bazele de date, identifică contribuabilii care nu au declarat propriul venit. Statul italian e prejudiciat cu milioane de euro, suma taxelor care ar fi trebuit plătite în urma declarării corecte a veniturilor. 

Rotalianul a cules și vă prezintă trei cazuri recente ale unor românce convocate de Garda Financiară, care au fost controlate de autorități și care au primit amenzi de mii de euro. Apoi, am discutat cu Mihaela Dumitru, expert și consultant fiscal la Torino, despre situația amenzilor, obligațiile româncelor care lucrează în domeniul casnic și care sunt sfaturile pentru a nu primi amenda și a avea mereu o situație la zi corectă și legală.

Românce convocate de Garda de Finanțe și amendate: trei exemple concrete

Să începem cu câteva exemple din ultimele luni. Pe 20 februarie, B. L ., îngrijitoare (badante) româncă născută în 1962, a fost convocată de către Garda Financiară din Viterbo, lângă Roma. I s-a cerut să se prezinte cu toate documentele privitoare la munca ei în Italia din perioada 2016-202: contracte, fluturașe de salariu (buste paga) și declarații de venit. Autoritățile italiene, prin control încrucișat, au descoperit faptul că nu au fost plătite contribuții și taxe cuvenite, deși doamna era convinsă că nu ar fi trebuit să facă declarația de venit în anumiți ani pentru că a fost în șomaj. O așteaptă o amendă usturătoare.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un alt caz este al M.I., de 53 de ani, tot îngrijitoare, care a lucrat mai mulți ani la Torino. Între timp, doamna s-a mutat în România, unde se afla în șomaj. Din România, a fost chemată și invitată să se prezinte la Garda de Finanțe Torino cu toată documentația necesară unui controlul cu privire la perioada 2016-2021. O parte din documentație a fost obținută de autorități direct de la angajatori.

Rezultatul controlului a fost „nedeclararea venitului pe 4 ani”. A urmat calcularea amenzii, impozitului, a penalizării. M.I., convocată la sediul Gărzii de Finanțe de la Torino, a fost obligată să rămână în biroul autorităților până când a reușit să găsească și să comunice o adresă în Italia unde să îi fie comunicată amenda!

Un al treilea exemplu este cel al unei alte românce, din Aosta, G.R, de 59 ani. Pe 20 ianuarie 2023 românca a stat pentru control la sediul Gărzii de Finanțe timp de 6 ore. Și în acest caz, anii controlați sunt 2016-2021, doamna nefăcând niciodată declarația de venit.

„Amenzile au fost primite în multe regiuni din Italia”

Ce trebuie să facă lucrătorii din domeniul casnic pentru a fi în regulă cu plata taxelor? Ce pot face atunci când primesc o somație de la organele de control? Cum trebuie gestionată plata unei amenzi? Iată întrebările adresate de Rotalianul Mihaelei Dumitru, consultant fiscal din Torino, expert pe domeniul angajaților din sectorul casnic (îngrijitoare, menajere etc).

- Continuarea după publicitate -

Să pornim de la cazurile concrete expuse mai sus. Ne puteți da mai multe detalii legate de modul în care sunt primite convocările și amenzile?

Mihaela Dumitru: Amenzile au fost primite în regiuni precum Valle d’Aosta, Lazio, Toscana precum si alte provincii din alte regiuni din Italia și cuprind anii 2016-2021. Unii vor comenta că avem o situație de depășire a celor 5 ani pentru care este prevăzută prescrierea /ștergerea plăților sau datoriilor. Trebuie să se știe însă că, în perioada de pandemie, acele decrete de suspendare a amenzilor nu a însemnat decât adăugarea acelor ani. Deci aceste controale pentru respectivii ani sunt LEGALE. Convocările și controalele, așa cum se întâmplă de obicei, sunt făcute de către Garda de Finanțe, nu la semnalarea cuiva, ci pe sectorul asistenței familiare în general.

Care e procedura prin care organele de control identifică contribuabilii care nu sunt la zi cu plata taxelor?

Mihaela Dumitru: Procedura este una foarte simplă, de încrucișare a datelor, în special ale acelor persoane care au fost sau sunt în șomaj. Evident că înainte de a fi în șomaj, au avut un loc de munca. Asta presupune că e vorba despre persoane care, în același an, ar fi trebuit să aibă 2 CU (Certificat Unico n.r., ex CUD), și nu au depășit suma de 8000 euro. 

- Continuarea după publicitate -

Dau un exemplu clar: persoana a fost in șomaj 2 luni, și după a avut 6 luni contract. Suma veniturilor (șomaj plus contract ) este de aproximativ 7156 euro și ESTE OBLIGATĂ SA FACĂ declarația de venit, chiar dacă totalul este sub 8000 euro! Astfel, odată ce există un an în care trebuia să faca declarația evident, se controlează restul de ani și așa autoritățile descoperă de exemplu că în alt an persoana respectivă avea venit 13.000 euro, sau depinde de fiecare contract. De multe ori Garda de Finanțe cere documentația și familiei unde îngrijitoarea /badanta a lucrat.

Mai există și controale pentru acele persoane care au beneficiat de bonusuri, deoarece acestea întotdeauna au o limită de venit pentru a putea beneficia de acele bonusuri, ajutoare sau reduceri. Prin urmare, dacă eu cer un bonus pentru transportul public care este limitat la un venit de 20.000 euro, evident că ar fi trebuit să fac declarația de venit (mă refer la categoria badante). Același lucru pentru „bonus 200”, „bonus 150” etc.

Pe lângă plata taxelor retroactive, la cât se ridică amenda? Practic, cât se ajunge să plătească în plus?

Mihaela Dumitru: În cazul omiterii  unei declarații fiscale, amenda administrativă variază de la minim 120% până la maximum 240% din valoarea impozitelor datorate. Taxa minimă aplicabilă este de 250,00 euro (amenda ) plus fiecare zi întârziere, de când eu ar fi trebuit să o facă, până în prezent.

- Continuarea după publicitate -

De câte cazuri v-ați ocupat în ultimii ani și cum decurge soluționarea?

Mihaela Dumitru: De foarte multe cazuri, fiecare caz în parte având specificul ei. De fiecare dată am încercat să fac astfel ca „durerea” să fie cât mai ușoară să spun așa. În sensul că fiecare caz este analizat in toate detaliile astfel ca sa ajungem la cea mai buna soluție.

Să luăm cazurile citate la început. Una din persoanele citate, în același an a avut și contract de muncă, și șomaj, chiar dacă nu depășea 8000 euro în anumiți ani. În alți ani, depășea 11.000 de euro. Obligația de a prezenta declarația de venit 730 a fost încălcată și drept urmare procesul verbal a fost trimis la Agenzia delle Entrate / Garda Financiară pentru calculul impozitului datorat , amenzii, penalizări, pentru respectiv 3 ani. Spre surprinderea mea, într-unul dintre cazuri controlul nu a luat in calcul un Certificat prezentat (CU) și mai mult, au făcut calculul pe un salariu aferent greșit, ceea ce este evident de contestat. Vom vedea cum se va finaliza acest dosar dar din experiența anterioară, odată ce exista documentație care atesta exact venitul net, contestația va fi acceptata, iar amenda va fi mai mică.

De aceea, soluția este analizarea amănunțită a fiecărui caz, dosarul trebuie verificat atât din punct de vedere a sumelor declarate în procesul verbal al Gărzii Financiare, cât mai ales ceea ce de fapt a încasat efectiv badanta, îngrijitoarea, în acel an. Dacă a avut concediu fără plata sau orice alt amănunt, putem obține o recalculare care duce la schimbarea radicală a rezultatului în acel an. Câteodată, o simpla observare a veniturilor a dus la diferențe de peste 3000 /4000 euro pe dosar și bineînțeles ca s-a făcut recurs în aceste cazuri.

Deci, deși e vorba de acte oficiale ale autorităților, procedura de calcul în anumite cazuri poate avea greșeli în ceea ce privește veniturile anuale. De aceea recomand oricui să se adreseze unui profesionist pregătit in acest domeniu specific categoriei colf / badante.

Să revenim puțin la rădăcina fenomenului. Presa italiană publică des astfel de articole, unde se spune că e vorba de o evaziune de milioane de euro. De ce apar astfel de situații?

- Continuarea după publicitate -

Mihaela Dumitru: E un fenomen destul de des întâlnit, care are la bază lipsa de informație. Neinformarea, în primul rând sau de multe ori chiar și ne dorința de a nu ace declarația de venit! Din păcate o spun, pentru că am cliente de care alte badante râd și le iau în batjocura pe această tema pe cele care sunt din punct de vedere fiscal 100% în regulă. Probabil că, la momentul pensionării, multe dintre ele o sa înțeleagă acest lucru -de ce ar fi fost bine dacă făceau declarația de venit conform legii.

Care este cazul cel mai complicat cu care v-ați confruntat?

Mihaela Dumitru: Cazurile, așa cum am spus, sunt diferite. Fiecare dosar e analizat în detaliu astfel ca rezultatul final să fie cat mai puțin „dureros”. Niciodată o persoana amendată pentru nedeclararea venitului nu va avea o ștergere completă a amenzilor și penalizărilor, decât după ce a plătit!

Mai sunt întrebată uneori: „Și dacă plec în România, mai trebuie sa plătesc?” Răspund mereu da, pentru că acea amendă aparține unui cod fiscal înregistrat la o adresă de domiciliu (România) și evident există comunicarea între cele două instituții Agenzia delle Entrate și ANAF.

Un caz particular a fost acela că, la analizarea unui dosar, am văzut veniturile anuale comunicate atât de către Garda Financiară cât și de către Agenzia delle Entrate, la care se aplicau amenzile nu aveau nicio legătura cu venitul real. Astfel că imediat am făcut contestație. Evident, calculul a fost refăcut, iar diferența de plată era substanțială, circa 3500 euro.

Să dăm niște sfaturi utile cititoarelor noastre. Odată primită notificarea actelor, ce pași trebuie să facă persoana respectivă?

Mihaela Dumitru: Prima notificare este făcută de Garda Financiară, care invita persoana pentru control la o ora și dată precisa, pentru a analiza documentația (contract, Declarații / CUD, fluturașe de salarii busta paga). În baza acestor documente se verifică an de an venitul care rezultă din contract sau din somaj etc. Aici subliniez faptul că există un program de control foarte bine pus la punct și performant pe care instituțiile publice îl folosesc în acestea cazuri atât Garda Financiară cât si Agenzia delle Entrate.

Cărui tip de asistență se poate adresa: avocat, consultant, sindicat..?

Mihaela Dumitru: Contabil (commercialista), consultant fiscal – dar evident care să știe contractul asistenților familiari, să cunoască în detaliu atât salarizarea cât și categoria acestora, pentru a avea o viziune globală în ceea ce privește veniturile anuale în detaliu (cum ar fi concedii fără plată etc). Astfel este mult mai simplu pentru a gasi soluția cea mai bună.

Cât timp durează soluționarea unui dosar?

Mihaela Dumitru: Depinde de complexitatea lui. De la procesul verbal al Gărzii Financiare și până în momentul în care Agenzia delle Entrate / Fiscul calculează sumele, adică impozit, amenzi, penalizări, poate dura între 3 luni și 1 a, depinde de când anume Fiscul are acest calcul finalizat .

Ce se întâmplă dacă persoana nu are bani pentru a achita retroactiv taxele?

Mihaela Dumitru: Se calculează sumele datorate și evident se poate solicita plata în rate, de la caz la caz.

Cum se poate verifica dacă ești în regulă cu plata taxelor?

Mihaela Dumitru: În primul rând e obligația de a face declarația de venit, dacă persoana (asistenta familiară) a depăsit 8000 euro pe an sau dacă a avut 2 sau mai multe CU (EX CUD) și a fost în șomaj chiar dacă nu a depășit 8000 euro venit anual. 

Care sunt obligațiile fiscale pentru îngrijitoare, în așa fel încât să nu mai riște amenzi?

Mihaela Dumitru: Să se informeze odatăce au aceasta DICHIARAZIONE DI SOSTITUZIONE CU / Declarația de substituție CU (numit ex CUD ) de la angajator, eventual la un ghișeu de consultanță de tip CAF/PATRONAT. Se interesează dacă trebuie să faca sau nu declarația specificând dacă, de exemplu au avut in 2022 doar contract sau șomaj + contract sau două, trei sau mai multe contracte.

- Mai multe după publicitate -