Cu ocazia celei de-a treia ședințe, care a avut loc luni, 16 ianuarie, la Ministerul Muncii, a Comisiei Naționale de actualizare a salariilor aferente cifrelor prevăzute în contractul național de muncă în sectorul casnic, nu a existat niciun acord între părți.
Faptul că nu s-a ajuns la un acord între sindicate și patronate are drept consecință creșterea cu 9,2% a retribuțiilor, ca urmare a creșterii costului vieții și cu 100% pentru indemnizațiile de masă și cazare, informează Il Sole 24.
Menajerele, îngrijitoarele, bonele și celelalte categorii de lucrători din sectorul casnic, vor beneficia de măriri salariale de la 109 la 145 de euro, în funcție de nivelul de încadrare.
Pentru familiile care aplică salariul minim contractual colaboratorilor casnici, majorările care sosesc din 2023 pot fluctua în funcție de profilul lucrătorului de la minim 109 euro pe lună la maximum 145 euro.
Conform calculelor făcute în ultimele săptămâni de Fidaldo, pentru un îngrijitor cu normă întreagă creșterea ar fi în jur de 125 de euro pe lună ceea ce, luând în considerare și al 13-lea salariu, concediile și indemnizația de concediere, ar duce la o creștere anuală de aproape 2.000 de euro.
În schimb, asociația Assindatcolf anunță că pentru o familie care are o bonă (babysitter) cu normă întreagă (40 de ore) și care nu locuiește la domiciliul angajatorului, salariul minim de plătit va trece de la 1.234 la 1.348,53 euro, cu aproape 115 euro mai mult în fiecare lună, în timp ce costul total (inclusiv contribuții, indemnizații de concediere, concedii și al 13-lea salariu) va crește la 1.743 de euro.
Noile condiții salariale intră în vigoare din 18 ianuarie 2023.
„Sindicatele Filcams-Cgil, Fisascat-Cisl, Uiltucs și Federcolf nu au acceptat propunerea făcută de patronatele angajatorilor reprezentate de Fidaldo de a eşalona majorările datorate pe parcursul anului”, relatează Federația Națională a Angajatorilor din sectorul Muncii Casnice, la încheierea ședinței Comisiei Naționale de actualizare a salariilor.
„CCNL – continuă Fidaldo, care este alcătuit din asociațiile Nuova Collaborazione, Assindatcolf, Adlc și Adld – prevede (art. 38) că în cazul lipsei unui acord între părți, să se efectueze adaptarea la 80% din indicele Istat în ceea ce privește salariile minime care vor crește, așadar, cu 9,2% din ianuarie și 100% pentru indemnizațiile de cazare și masă.”
Federația precizează, printre altele, că asociațiile patronale au propus eșalonarea creșterilor salariale de-a lungul anului, pentru a limita impactul economic asupra bugetelor familiilor deja afectate de facturile mari și de creșterea prețului la benzină.
Assindatcolf avertizează că mărirea salariilor va duce probabil la intensificarea muncii la negru.