Spectacol excepțional în Italia cu Emy Drăgoi – regele jazzului la acordeon și oaspeții săi

- Conținut sponsorizat -

Asociația „Spirito Romeno” din Pavona, împreună cu Asociația Centrul Cultural European de artă și muzică „Emy Drăgoi” vă invită sâmbătă 19 noiembrie 2022, la Pavona (Roma), la un eveniment excepțional și gratuit: un spectacol unic cu muzică, dans și tradiții românești. Evenimentul, intitulat „Hora-n sat”, prima ediție , avându-l ca protagonist pe Emy Drăgoi, regele jazzului la acordeon, este susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, instituție a Guvernului României, și se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană. 

Spectacolul va avea loc la Villa Fornarola – Via del Mare, 188, începând cu ora 19:00 și este găzduit de asociația „Villaggio Romeno”.

Pentru prima oară în concert în Italia, Emy Drăgoi, cunoscut drept „regele acordeonului” și unul din cei mai importanți exponenți ai stilului etno jazz, se va prezenta în fața publicului cu un repertoriu inedit și un show unic. Va fi însoțit de orchestra sa, Etnofonia, de Ansamblul Folcloric Bică Drăgoi și de Ansamblul Călușarii. 

Acordeonistul Emy Drăgoi provine din una in cele mai talentate familii de lăutari români, a studiat la Academia de Jazz a lui Bill Evans, la Paris. Și-a construit cariera de succes în Franța, unde a trăit aproape 20 de ani. 

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A susținut sute de concerte pe câteva din cele mai importante scene din Europa, împreună cu artiști de talie internațională, precum Jean Luc Ponty, Didier Lockwood, David Reinhardt, Phillipe Lebel, Richard Galliano sau Marcel Azzola. A dus muzica lăutărească românească în turneu, în întreaga lume. În 2005 și 2006 a fost numit „Acordeonistul Anului”, la Paris.  

Albumele sale „Simple Steps”, „Etnofonia”, „Ballade pour Claudia” au fost vândute și apreciate la nivel internațional, iar albumul „Emy Dragoi – Jazz Hot Club Romania” a fost lansat simultan în 14 țări. Printre proiectele sale se numără Festivalul „Nopți albe de acordeon”, care are loc în România. 

Repertoriul lui Emy Dragoi cuprinde lucrări din folclorul romanesc și lăutaresc, jazz, vals-musette. Presa franceză l-a numit „un artist de o virtuozitate remarcabilă, dotat cu o inteligență muzicală excepțională”, iar criticii muzicali au spus că muzica lui îți “taie răsuflarea”.

Grupul de Călușari care va prezenta un program artistic alături de maestrul Emy Drăgoi și invitații săi face parte din Ansamblul Folcloric Codrii Neamțului înființat la Piatra Neamț, în 2010, de către profesor coregraf Sebastian Coroi.

Printre cele mai renumite din România, Ansamblul a participat la concursuri și festivaluri în țară și străinătate, fiind invitat des la emisiuni televizate pe cele mai importante posturi din România. AF Codrii Neamțului are in repertoriul muzical coregrafic cântece și dansuri din toate zonele țării, precum și programe de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou.

- Continuarea după publicitate -

Dansul tradițional al Călușarilor este un dans ritualic, executat doar de dansatori bărbați, specifici regiunii Olt, intrat în patrimoniul UNESCO în 2005. Considerat a avea rădăcini străvechi, jocul Călușarilor cuprinde mișcări complexe și spectaculoase. Potrivit tradiției, Călușarii merg prin sate și dansează, ca parte a unui ritual de vindecare a bolnavilor, aducător de fertilitate și bună stare.