Italia: violența sexuală împotriva badantelor. 14% susțin că au suferit o hărțuire sexuală la locul de muncă

- Conținut sponsorizat -

Hărțuirea la locul de muncă poate îmbrăca pentru asistentele familiale mai multe forme, precum agresivitatea verbală, fizică, sexuală, dar și izolarea socială. Indiferent, însă de cum se manifestă, hărțuirea înseamnă un comportament abuziv, care poate afecta lucrătoarea, provocându-i acesteia un stres psihic și emoțional.

Hărțuirea poate fi atât directă (prin agresiuni verbale și fizice), cât și indirectă (prin acțiuni mai subtile, precum discreditarea activității îngrijitoare, izolarea socială a acesteia), având ca unic scop victimizarea, umilirea, subminarea sau amenințarea lucrătoarei.

Un studiu recent, scrie La legge per tutti, a arătat că asistentele familiale, datorită muncii lor, pot fi victime ale diferitelor forme de violență:

  • fizice, de la hărțuirea sexuală până la diferite tipuri de persecuție;
  • psihice, cum ar fi insulte, șantaje, comise de persoanele pe care le asistă dar și de alți membri ai familiei în care își desfășoară activitatea.

Aproximativ 14% dintre îngrijitoare pretind că au suferit o hărțuire sexuală, în timp ce 10% sunt insultate sistematic.

Sunt legale relațiile sexuale dintre o badantă și asistatul său?

Relațiile sexuale la locul de muncă nu sunt interzise prin lege, prin urmare dacă îngrijitoarea nu este forțată și obligată să aibă relații sexuale cu asistatul său, dacă nu este amenințată sau dacă asistatul nu face abuz de autoritate asupra lucrătoarei, nimeni nu poate interzice o relație și de natură sexuală între cei doi. Relațiile sexuale în domeniul muncii sunt absolut legale, atât din punct de vedere civil, cât și penal.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Relația dintre îngrijitoare și asistat este una foarte apropiată, intimă și personală, scrie site-ul mai sus menționat. Acest lucru se datorează faptului că ambii trăiesc aproape  douăzeci și patru de ore pe zi împreună, în aceeași casă. Această legătură uneori devine atât de stabilă și de lungă durată încât se poate transforma și în ceva mai mult decât un simplu raport de muncă.

Dacă există relații sexuale consensuale între îngrijitoare și asistat, nu este nimic de ilegal, doi oameni decid liber să se alăture, indiferent de relația lor de muncă. Pe de altă parte, este foarte diferită situația femeilor care sunt forțate la astfel de relații sub amenințări, îndurând abuzuri și violențe din partea angajatorilor sau a rudelor acestora.

Violența sexuală împotriva îngrijitoarelor este pedepsită prin lege

Codul penal italian pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani pe cei care prin violență, amenințări sau abuz de autoritate, constrâng o persoană să se supună la acte sexuale.

Persoanele care au suferit un astfel de abuz trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp poliției sau carabinierilor, cu probe concludente care să dovedească molestarea suferită.