Pentru familiile din Italia care angajează îngrijitoare, menajere sau babysitter au fost introduse noi reguli în ce privește transmiterea de informații, în vederea înregistrării contractului de muncă, informează Corriere della Sera.
Decretul „Transparenza”, în vigoare din 13 august 2022, actualizează regulile prin implementarea directivei UE 2019/1152 care urmărește creșterea protecției lucrătorilor casnici. În detaliu, obligațiile pentru angajatori sunt în creștere, deoarece aceștia trebuie să comunice mai multe informații în momentul angajării personalului respectiv. În caz contrar riscă o amendă de la 250 la 1.500 de euro.
Așadar, conform noilor reglementări, angajatorul este obligat să precizeze în „scrisoarea de angajare”:
- identitatea părților;
- locația unde se va desfășura activitatea de muncă;
- postul pe care va fi angajat lucrătorul;
- nivelul de încadrare și calificarea lucrătorului;
- tipul raportului de muncă;
- durata perioadei de probă;
- durata concediilor și a altor libere plătite;
- salariul inițial (precizându-se tabelul minim, super-minim, indemnizația și alte elemente constitutive);
- termenele de plată a salariului lunar;
- orarul de lucru;
- procedura și preavizul în caz de demisie și concediere.
Oricine a fost deja angajat înainte de intrarea în vigoare a decretului are dreptul să solicite noi informații de la angajator.
În 2021, numărul lucrătorilor casnici din Italia, angajați cu un contract de muncă înregistrat la INPS, a crescut față de anul precedent, ajungând la 961.358. În Raportul Anual privind Munca la domiciliu, elaborat de către DOMINA (Asociația Națională a Familiilor Angajatoare Casnice) se remarcă faptul că față de 2015, creșterea este de aproape 50.000 de lucrători (+ 6,3%). Dacă femeile au înregistrat o creștere de doar 3,2%, creșterea prezenței masculine a fost de până la 27,9%.