Badantă română din Italia în scaun cu rotile evacuată din locuință. „A avut mereu grijă de alții”

- Conținut sponsorizat -

O româncă în vârstă de 46 de ani, care trăiește la Monsummano Terme (Toscana) din anul 2001, a fost evacuată recent din apartamentul în care a locuit împreună cu fostul soț și cu cei doi copii ai lor. Problema este că femeia a suferit în luna mai a acestui an un accident vascular cerebral (ictus) și a rămas imobilizată într-un scaun cu rotile. Nu mai poate lucra și nici să se descurce de una singură.

Se numește Bianca și în cei 21 de ani de când este în Italia a lucrat ca îngrijitoare de bătrâni și menajeră. Timpul său liber l-a dedicat în mare parte în a-i ajuta pe cei în suferință, activând ca voluntar pe ambulanță, iar acum este ea cea care are nevoie de ajutor.

Este divorțată și are doi copii minori, iar proprietarul apartamentului în care a locuit cu soțul său, de care este divorțată, a aruncat-o practic în stradă refuzând să-i reînnoiască contractul de închiriere. Bianca o are alături pe mama sa, o femeie în vârstă, iar copiii stau o lună cu ea și o lună cu tatăl lor.

Cazul a fost semnalat presei italiene de Asociația Români Uniți din Toscana (Associazione Rumeni Uniti in Toscana) care încearcă să o ajute pe Bianca și care stigmatizează dezinteresul instituțiilor italiene.

Am contactat-o pe doamna Stela Tomoiagă, președinta asociației respective, care ne-a spus câteva cuvinte despre situația în care se află Bianca acum, după ce a fost evacuată din casă: „Bianca e bine, doar că peste puține zile va ajunge din nou în stradă dacă nu găsește o locuință cu un preț acceptabil, pe care să-l poată plăti din ajutorul social pe care îl primește.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fosta îngrijitoare a fost dusă mai întâi de Serviciile sociale ale primăriei într-un hotel, apoi într-o pensiune dintr-un agroturism situat în Larciano, unde se află și în prezent, dar mai poate rămâne acolo doar pentru câteva zile. „Ar fi ideal să i se dea o locuință socială, unde să plătească o chirie simbolică, dar, din ce am înțeles, cei de la Primărie au spus că nu ar fi posibil și tot la privați va trebui să apeleze. Numai că un privat nu cred că va fi niciodată de acord să închirieze casa unei persoane care nu are posibilitatea de a munci”, ne-a spus Stela Tomoiagă.

„Ea, cât a putut, a avut mereu grijă de ceilalți, ca badantă și de opt ani ca voluntar pe ambulanță. Acum, când din motive de sănătate are nevoie ea de ajutor, toată lumea se întoarce de cealaltă parte. Dar nu pentru că ar fi străină. Este un viciu tipic acestei societăți, când nu mai ești util te marginalizează. Noi vom face tot posibilul să nu o lăsăm singură și vom continua să urmărim acest caz. Bianca, cu toate problemele ei de sănătate, are toate cerințele pentru a beneficia de o locuință socială. Dar asta durează și între timp are nevoie să închirieze o casă unde să stea împreună cu mama ei, chiar și una modestă. Dar nimeni nu vrea să i-o dea”, a mai adăugat președinta asociației care monitorizează cazul conaționalei noastre.

Video AICI.