Pe 25 septembrie în Italia au loc alegeri anticipate, după ce preşedintele Sergio Mattarella a dizolvat Parlamentul, în urma demisiei premierului Mario Draghi.
Spre deosebire de alegerile locale și cele europarlamentare, la alegerile politice din Peninsulă, românii pot vota doar dacă dețin cetățenia italiană. Anual, mii de conaționali dobândesc cetățenia acestei țări și, prin urmare, dreptul de a vota. Un exemplu: doar în 2020, peste 11.000 de români au devenit și cetățeni italieni. Dar câți români își vor exercita dreptul constituțional și se vor prezenta la urne? Studiile arată că există un interes destul de scăzut din partea comunității față de participarea la alegeri, deși deciziile politice ale viitorului guvern vor avea consecințe directe asupra tuturor celor care trăiesc în Peninsulă.
Am pregătit un set de întrebări din partea cititorilor noștri pe care le-am adresat mai multor candidați la următoarele alegeri, care să reprezinte principalele partide și coaliții. Partidele contactate au fost: Lega, Partidul Democrat, Mișcarea 5 Stele, Forza Italia, Terzo Polo (Azione – Italia Viva), + Europa, Noi Moderati. De asemenea, am contactat doi tineri politicieni români care au o activitate semnificativă în organizațiile din care fac parte (ex. Lega, M5S).
Nu toți cei interpelați au răspuns invitației noastre, dar, dacă până vineri seară vom primi răspunsurile solicitate, le vom adăuga la prezentul material. Mai jos, redăm întrebările – care au fost aceleași pentru toți – precum și răspunsurile primite. Pentru a încercă să acordăm același spațiu tuturor, unele intervenții mai lungi au fost scurtate de redacție.
Rotalianul: Dacă ar fi să rezumați programul coaliției sau partidului pe care îl reprezentați în 3 puncte sau concepte cheie, care ar fi acestea?
Deputat Matteo Mauri – Candidat Partidul Democrat
Partidul Democrat are un program foarte amplu și serios. Fără promisiuni irealizabile. Seriozitatea este foarte importantă pentru noi. Principalul punct este justiția socială. Ajutându-i pe cei în dificultate și dându-le la toți șansa de a da ce-i mai buni din ei înșiși. Multe dintre propunerile noastre sunt concepute pentru a proteja cetățenii împotriva creșterii prețurilor și a facturilor.
Dacă ar fi să aleg trei teme, aș spune Munca, Drepturi Civile și Mediu.
Senatoarea Orietta Vanin – Candidat Mișcarea 5 Stele
Fac parte, la Senat, din Comisia pentru Drepturile Omului și Comisia pentru Cultură, consider că sunt două direcții fundamentale de care trebuie să ne ocupăm și în continuare. De asemenea, dreptul la muncă e esențial. Cred că este important să implicăm toți cetățenii străini prezenți în Italia într-un parcurs de integrare, indiferent de originea lor. Aș vrea să adaug că, în calitate de profesor, în anii trecuți, am avut ocazia să am multe eleve românce, la un Institut profesional. Nu pot să vorbesc decât la superlativ despre ele, iar acum toate lucrează, sunt integrate perfect în societatea noastră.
Senatoarea Laura Garavini, Candidat Terzo Polo Azione – Italia Viva
Noi susținem meritocrația. Iată modalitatea prin care putem încuraja talentele și numeroasele excelențe italiene, pentru a face din Italia o țară care continuă să crească, competitivă, atractivă și meritocratică.
În al doilea rând, vrem să modernizăm Italia, urmând două direcții: crearea de șanse egale pentru bărbați și femei, în așa fel încât să contracarăm capcanele șomajului feminin și ale natalității. Și apoi combaterea birocrației din administrația publice. Astfel, Italia poate deveni o țară mai „smart”, unde condițiile de viață sunt mai ușoare și am elimina toate acele disfuncționalități care încetinesc creșterea țării.
În cele din urmă, suntem în mod clar pro-europeni și susținători ai Alianței nord atlantice. Fără nicio ambiguitate, așa cum se întâmplă în alte partide. Pentru aceasta, vrem să-l aducem din nou pe Mario Draghi la Palatul Chigi (sediul Guvernului, n.red.). Așa vom avea în continuare un guvern cu autoritate și stimat în Europa și în lume.
Fabrizio Santori – consilier comunal la Roma, candidat Lega
Lupta împotriva imigrației ilegale, pentru a opri business-ul de solidaritate, pentru a garanta securitatea cetățenilor și pentru a promova integrarea reală a numeroșilor străini care au dreptul de a rămâne în țara noastră. O reformă fiscală capabilă să reducă presiunea fiscală, să relanseze dezvoltarea și astfel să crească ocuparea forței de muncă. Un plan energetic care prevede dezvoltarea celei mai noi generații de energie nucleară și va conduce Italia la independența energetică.
Mihaela Anca Pasăre – Candidat român, Mișcarea 5 Stele
Mișcarea 5 Stele, deși este o formațiune tânără care s-a implicat în politică în urmă cu doar 9 ani, dintre care 5 în opoziție, a reușit nu fără efort și compromisuri, să realizeze 80% din programul propus. În primul rând, suntem de partea lucrătorilor prost plătiți și precari, așa că dorim introducerea unui salariu minim legal de 9 euro brut pe oră și încurajarea contractelor permanente. Susținem de asemenea egalitatea salarială efectivă între femei și bărbați.
Al doilea punct, tranziția ecologică: suntem atenți la temele legate de mediu și susținem înființarea la nivel european a unui fond special în acest sens, Energy Recovery Fund, în vederea relansării investițiilor în sectorul tranziției ecologice (cu o atenție deosebită către energia solară, energia eoliană, energia hidroelectrică, energia oceanică).
Apoi, susținem companiile și antreprenorii, prin reducerea taxelor, eliminarea IRAP și întărirea Fondului de salvgardare, certitudinea regulilor și reducerea birocrației.
Rotalianul: Care este poziția dumneavoastră cu privire la problema Ius Scholae / Ius Soli?
Deputat Matteo Mauri – Candidat Partidul Democrat
Avem absolut nevoie de o nouă lege a cetățeniei. Am încercat și noi în ultimii ani, dar opoziția partidelor de dreapta precum FdI și Lega au împiedicat-o.
Recunoașterea rapidă a cetățeniei copiilor și tinerilor care sunt copii ai străinilor, născuți în Italia sau ajunși în copilărie, este o alegere a civilizației și care servește întreaga societate italiană.
Senatoarea Orietta Vanin – Candidat Mișcarea 5 Stele
În ultimul timp, s-a vorbit mult de accoglienza (primirea) cetățenilor străini, dar nu îndeajuns despre integrare, care este un proces pe care trebuie să punem accentul. Integrarea începe în școli, în familii, care au nevoie de susținere. Noi credem în importanța introducerii principiului Ius Scholae pentru dobândirea cetățeniei.
Senatoarea Laura Garavini, Candidat Terzo Polo Azione – Italia Viva
Suntem în favoarea Ius Scholae. În plus, propunem să acordăm cetățenia tuturor studenților străini care și-au finalizat și finalizat studiile universitare în Italia. Deja cu guvernul nostru Renzi noi am propus o reformă pe principiul Ius Culturae. Cu alte cuvinte, dobândirea cetățeniei nu prin simpla naștere pe teritoriul italian, ci în lumina obținerii unei calificări, sau, în orice caz, la finalul unui ciclu școlar, de exemplu cel elementar. O alegere care ar acorda școlii un rol central în dezvoltarea societății, punând cultura ca un factor cheie în progresul țării.
Fabrizio Santori – consilier comunal la Roma, candidat Lega
Legea 91/92 leagă acordarea cetățeniei de principiul ius sanguinis, iar Italia este prima țară din Europa ca număr de cetățenii acordate, aproximativ 130.000 în 2021. Mult deasupra unor țări ca Franța și Germania. Ne opunem oricărei modificări cu privire la acest principiu și, prin urmare, nicio concesiune față de principiul Ius Soli și derivate similare precum Ius Scholae.
Minorii străini prezenți pe teritoriul național nu sunt, în prezent, împiedicați printre altele, să beneficieze de niciun serviciu, întrucât le sunt garantate toate drepturile: cum ar fi cele sociale, educaționale, de sănătate, care decurg din principiul dobândirii rezidenței.
Mihaela Anca Pasăre – Candidat român, Mișcarea 5 Stele
A fi cetățean al unei țări nu înseamnă numai să-i cunoști limba și să-i respecți legile ci. Mai presus de toate, înseamnă speranța de a construi un viitor pentru tine și pentru copiii tăi. De aceea susținem integrarea cetățenilor străini și Ius Scholae – recunoașterea cetățeniei după cel puțin un ciclu de studii finalizat. Astfel, copiii cetățenilor străini ar putea obține cetățenia italiană după ce au urmat cel puțin cinci ani de școală.
Rotalianul: Ce părere aveți de venitul din cetățenie?
Deputat Matteo Mauri – Candidat Partidul Democrat
Cred că a fost important și a jucat un rol foarte util mai ales în cea mai grea perioadă de Covid. Trebuie confirmat, dar trebuie completat și în partea ce privește formarea acelor persoane și căutarea de locuri de muncă.
Senatoarea Orietta Vanin – Candidat Mișcarea 5 Stele
A fost inventat, propus și susținut de noi. Acum trebuie introdusă și o responsabilitate din partea Regiunilor, care au competențe teritoriale de aplicare. Mai precis, e necesară o reformă a Centrelor pentru Căutarea unui loc de muncă (Centri per l’impiego). Din păcate, în prezent, agențiile de intermediere și găsire a unui loc de muncă sunt în regim privat.
Senatoarea Laura Garavini, Candidat Terzo Polo Azione – Italia Viva
Eu cred că Mișcarea 5 Stele transmite un mesaj greșit și anume că cei care nu lucrează preferă să fie plătiți să stea acasă. Pe de altă parte, cred că cei care nu lucrează vor să-și găsească un loc de muncă. Pentru că munca este o afirmare personală în societate. Acesta este motivul pentru care cred că RDC (Reddito di Cittadinanza – Venitul de Cetățeni, n.r.) este un instrument populist și, în plus, prost dezvoltat de proprii creatori. Un stat trebuie să aibă politici active de formare și ocupare. Nu promite bani în campania electorală, fluturând venitul de cetățenie ca panaceu pentru toate relele, așa cum face Conte. Dacă aș fi unul dintre cei care îl percepe, m-aș simți jignit de această atitudine.
Fabrizio Santori – consilier comunal la Roma, candidat Lega
Venitul de cetățenie trebuie să rămână pentru cei care nu pot munci, mă gândesc, de exemplu, la persoanele cu dizabilități și la bătrâni. Pentru cei care resping ofertele de muncă, va trebui revizuită acea lege, care nu funcționează. De fapt a poluat piața muncii, a penalizat afacerile noastre și a favorizat concurența neloială. Și apoi a fost o rată rușinoasă a fraudelor și care sper să ducă la pedepse exemplare pentru cei care au beneficiat ilegal de acest venit.
Mihaela Anca Pasăre – Candidat român, Mișcarea 5 Stele
Doi din trei dintre beneficiari ai venitului de cetățenie sunt persoane incapabile de muncă și, prin urmare, trebuie protejate. Din 2019 de când a fost introdus, a salvat 1 milion de oameni de la sărăcia absolută, adică i-a făcut să mănânce și să-și păstreze un acoperiș deasupra capului. Chiar dacă multe forțe politice îl contestă și ar dori să-l elimine susținând că nu a fost un stimulent real să creeze locuri de muncă, Guvernul Conte I a alocat peste 1 miliard de euro regiunilor pentru dezvoltarea centrelor de angajare, recrutarea de personal nou, achiziționarea de tehnologie cu care să răspundă cererii cu oferta. Din păcate, banii nu au fost cheltuiți bine. Cu siguranță, Venitul de cetățenie trebuie îmbunătățit, dar regiunile vor trebui să dea o mână de ajutor prin organizarea de cursuri de formare pentru cei care, deși pot munci, sunt lipsiți de competențe. Parametrii vor fi actualizați în ceea ce privește: familiile numeroase și persoanele cu dizabilități, muncă sezonieră, cetățeni cu venituri până la 3000 euro anual.
Rotalianul: Sunt candidați de origine străină printre colegii dumneavoastră?
Deputat Matteo Mauri – Candidat Partidul Democrat
Da, și a fost o alegere importantă. De exemplu Ouidad Bakkali, de origine marocană, candidat al PD în Emilia Romagna. O fată cu mari calități și care se va descurca foarte bine.
Senatoarea Orietta Vanin – Candidat Mișcarea 5 Stele
Un exemplu e chiar românca Mihaela Anca!
Senatoarea Laura Garavini, Candidat Terzo Polo Azione – Italia Viva
Da, de exemplu candidatul cap de lista la Senat în Circumscripția Străinătate / Europa, Golam Tipu, reprezentant al comunității italo-bengale din Regatul Unit, cunoscut și activ la Londra tocmai în domeniul integrării. E și consilier al Comitetelor locale. I-am susținut cu tărie candidatura, ca o demonstrație simbolică a unei integrării reușite.
Fabrizio Santori – consilier comunal la Roma, candidat Lega
Desigur, mă gândesc la prietena și candidata de la „Lega”, Souad Sbai. Ea luptă de ani de zile pentru recunoașterea deplină a drepturilor femeilor din Italia și din lume. Mă gândesc la numeroasele bătălii pe care le-a dus în favoarea femeilor abuzate în unele țări islamice. Pentru „Lega”, ea este o valoare adăugată incontestabilă.
Mihaela Anca Pasăre – Candidat român, Mișcarea 5 Stele
În afară de mine, care sunt candidata pentru Camera Deputaților – Regiunea Veneto – Verona și provincia , mai e și doamna Ilary Slatich de origine slovenă, candidată la Camera Deputaților din Friuli Venezia Giulia. Aici sunt circa 50.000 sloveni care o vor susține cu entuziasm, sper și eu la același sprijin din partea românilor cu cetățenie sau cei care fac parte din familii mixte!
Rotalianul: Ce părere aveți despre dreptul de vot al cetățenilor străini în Italia? În ce condiții considerați că ar trebui acordat cetățenilor străini?
Deputat Matteo Mauri – Candidat Partidul Democrat
Sunt convins că străinii care au reședința în Italia de cel puțin 5 ani trebuie să aibă drept de vot la alegerile municipale. Ei sunt parte integrantă a societății și nu este clar de ce nu ar trebui să aibă dreptul să se exprime despre cine ar trebui să fie primarul orașului lor.
Senatoarea Orietta Vanin – Candidat Mișcarea 5 Stele
Susțin toate drepturile care conduc la o integrare reală și cred că trebuie să depășim optica vechilor partide, care erau închise față de cetățeni străini. Fac o paranteză pentru a preciza că, la nivel internațional, e importantă și reciprocitatea acordării de drepturi, în primul rând civile. Cred că trebuie să avem o relație întărită, mai ales cu țările din Estul Europei, cu cele din Balcani și din zona Mediteranei.
Senatoarea Laura Garavini, Candidat Terzo Polo Azione – Italia Viva
Dreptul de vot este un drept fundamental, permite indivizilor să se simtă parte integrantă din viața teritoriului în care trăiesc și lucrează. De aceea trebuie făcut tot posibilul pentru ca exercitarea acestui drept să fie fezabilă pentru cetățeni, indiferent de originea și locul în care își au reședința. Este foarte pozitiv că cetățenii europeni își vor putea exercita dreptul de vot, chiar dacă se află în altă țară, cu ocazia alegerilor europene și municipale. Consider că ar fi potrivit ca în Italia dreptul de vot al cetățenilor non-europeni, la autoritățile municipale, să fie introdus și după cinci ani de rezidență.
Fabrizio Santori – consilier comunal la Roma, candidat Lega
Până în prezent, cetățenii non-italieni ai Uniunii pot vota pentru reînnoirea Parlamentului European și pentru alegeri administrative. “Liga” consideră că nimic în acest sens nu trebuie schimbat: reprezentanții unei națiuni trebuie să fie aleși de popor, adică de italieni.
Mai mult cred că ar trebui făcut pentru a încuraja și înlesni votul italienilor din străinătate, care alcătuiesc o comunitate de care suntem mândri și care trebuie încurajată să participe din ce în ce mai mult la viața țării de origine.
Mihaela Anca Pasăre – Candidat român, Mișcarea 5 Stele
Mișcarea 5 Stele cu Ius Scholae a făcut deja pași în direcția dreptului de vot al străinilor în Italia. Ius Scholae nu este rezervată doar cetățenilor europeni, ci tuturor străinilor rezidenți în Italia, așa că pot răspunde că suntem favorabili. Aș dori să reamintesc că, astăzi, cetățenii unui stat al Uniunii Europene cu reședința în Italia își pot exercita dreptul de vot la alegerile municipale și europene.