Un tânăr român născut în Italia uimește la vârsta de numai 18 ani lumea artelor plastice cu talentul său. Andrei Pennazio s-a născut la Alba, în provincia Cuneo, regiunea Piemont, la data de 14 septembrie 2005. Mama sa este româncă, iar tatăl italian. În prezent, Andrei locuiește la Iași și este elev la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”. De mic i-a plăcut să coloreze și să picteze, iar de aici a apărut înclinația spre artele plastice. „Pictez de când mă știu”, răspunde Andrei când este întrebat de când și-a descoperit pasiunea de a picta.
„Mă inspir de la unii pictori italieni din renașterea artistică, îmi place perioada cubismului. Dintre pictorii români imi plac: Baba, Grigorescu, Tonitza, Bancilă, Aman…Pe lângă pictură îmi place să citesc, să ascult muzică clasică si să fac sport” a mărturisit tânărul artist româno-italian.
Stabilit în România de la vârsta de șapte ani, a ales să uimească oameni din întreaga lume prin pictură. La vârsta de 6 ani, în 2011, desenul lui a fost premiat la concursul anual „Beffana” Ferrero S.P.A. din Alba, Italia. La vârsta de 8 ani şi jumătate a participat la prima sa expoziţie de grup, organizată la Casa Armatei din Iaşi, de către Şcoala Primară „Junior” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde era elev.
Prima sa expoziţie personală a avut-o la vârsta de 10 ani, în Italia, în satul natal Lequio Berria, provincia Cuneo, după care au urmat numeroase expoziţii personale.
În perioada 2014-2019, înainte să împlinească 13 ani, a participat la mai mult de 25 de expoziții, din care 20 au fost expoziții personale. Picturile sale au putut fi analizate, comentate, admirate în 7 țări: România, Italia, Moldova, China, Franța, Spania, Bulgaria.
Andrei iubește în egală măsură Italia și România. El consideră că Italia are foarte multe în comun cu România și se simte acasă în oricare dintre ele. Nu le privește cu un ochi critic, ci încearcă să ia ce-i mai frumos din fiecare. Se simte legat mai mult de România pentru că aici a petrecut mai mult timp de când a crescut.
Mai jos, un video publicat de Biblioteca Ștefan cel Mare:
A expus în cadrul expozițiilor personale la Institutul Cultural Italian din București (5-26 iulie 2017), Centrul Cultural Italian din Cluj (1-20 iunie 2017), la Iulius Mall Iași (5-11 mai 2017), la Școala Primară Junior Iasi (18-23 noiembrie 2016), la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești (23-31 august 2016), la Lequio Berria Italia (1-10 august 2015), la Alba în Italia (11-18 august 2015), Casa Armatei din Iași (18 aprilie 2014), la Galeria Wall of Art din Roman, la Galeria Sara Good Art din Bacău (2017), la Muzeul de Artă din Roman, Teatul Muzical „Nae Leonard” din Galați (2018), la Muzeul de Artă din Piatra Neamț cu ocazia „Noaptea muzeelor” (2018).
În anul 2019, a avut două expoziții în Franța în cadrul evenimentului Pankultura organizat la Lille, unde a reprezentat România. La Valenciennes, picturile sale au fost expuse la Conservatorul Eugène Bozza. Mai mult, Andrei Pennazio este beneficiar al Programului MOL de promovare a talentelor, ediția 2018 și bursier la Fundația Comunitară Iași.
În 2021, în perioada 12-28 iulie, 19 pânze i-au putut fi admirate în cadrul expoziției personale „Taifasul culorilor” organizat de Muzeul Național al Marinei Române.
În luna mai 2022, a avut propria expoziție de pictură la Cluj, intitulată „Culorile sufletului meu.”
Conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, a spus despre tânărul artist:
„Pictura lui Andrei Pennazio poate că și merită să fie receptată ca o expresie a sensului înalt al libertății de a contempla complexitatea și frumusețea existenței pe care tânărul artist italian și român, în egală măsură, o proiectează în compozițiile sale, cel mai adesea cvasi-abstracte, dar păstrătoare ale unui limbaj simbolic ingenuu și complex (…).”