Italia: Una din 5 persoane suferă de depresie. După pandemia de Covid, tot mai multe cazuri de izolare socială și atacuri de panică

- Conținut sponsorizat -

Unul din cinci italieni suferă la ora actuală de depresie, anxietate, insomnie și tulburări de dispoziție, conform datelor colectate recent de universitatea privată UNICUSANO (Universita degli Studi Niccolo Cusano) din Roma. Asta înseamnă o creștere a afecțiunilor psihice cu 40% față de ​​perioada dinaintea pandemiei. Actualmente, experții le identifică drept simptome și consecințe post-Covid și le consideră o „pandemie emoțională”, o stare psihică extrem de confuză și incapacitantă, rezultat al fricilor, grijilor, anxietăților și incertitudinilor trăite în ultimii trei ani.

Această crudă realitate a fost relevată de cele mai recente cercetări ale UNICUSANO privind efectele, încă prezente, ale coronavirusului în Italia, precizează La Stampa. Comparativ cu anul 2019, perioadă în care pandemia a explodat pur și simplu, peste 31% dintre italieni suferă astăzi de depresie, 32% de anxietate și 41% de epuizare sau stres foarte accentuat.

Aceste stări sunt mult mai exacerbate la persoanele care au luptat în prima linie cu Covid, cum ar fi personalul medical și paramedical, pacienții și membrii familiilor acestora. Față de perioada anterioară pandemiei, cu 42% mai mulți dintre cei aflați în prima linie suferă de anxietate, cu 40% mai mulți de insomnie și cu 28% mai mulți de stres post-traumatic.

De asemenea, dintre cei care plătesc și acum consecințele pandemiei sunt femeile, copiii, adolescenții, lucrătorii sanitari și cei recuperați din „ghearele” coronavirusului. Dar și membrii familiilor celor care au contractat boala și au murit în urma acesteia, precum și cei care și-au pierdut locul de muncă sau care au încasat lovitura prejudiciului suferit de afacerea lor în timpul restricțiilor.

În schimb, coronavirusul nu a găsit obstacole în calea sa și a reapărut val după val, adăugând tuturor o povară suplimentară de consecințe psihologice, cu care peste 31% dintre italieni se confruntă în ziua de azi.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, la nivel psihologic, pandemia a amplificat inegalitățile deja prezente în Italia, precum cea dintre femei și bărbați. Femeile care trăiesc în sudul sau centrul Italiei, cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani și cu dificultăți economice dar cu un nivel ridicat de educație, sunt printre primele victime ale „pandemiei emoționale”.

Odată cu noile stări psihice post-Covid a crescut și utilizarea medicamentelor psihotrope, care a crescut exponențial după primele restricții, cu efecte importante de destindere în timpul diferitelor valuri ale pandemiei.

Potrivit analizei datelor colectate de UNICUSANO, 14% dintre italienii intervievați au început să folosească pentru prima oară medicamente anxiolitice și somnifere și 10% antidepresive. Cei care foloseau deja aceste medicamente s-au văzut nevoiți să mărească doza.

Se estimează că 10% din populația Italiei a experimentat în această perioadă cel puțin un atac de panică pentru prima dată. Hipervigilența, ipohondria, pierderea dorinței de contact cu lumea exterioară, dezactivarea stimulului „creierului social” (ceea ce determină un individ să socializeze) și atacurile de panică sunt simptomele cele mai frecvente în rândul populației adulte.

Îngrijorător este faptul că 48% dintre adolescenți și preadolescenți suferă acum de tulburări post-traumatice precum oboseală (31%), iritabilitate (16%), dezorientare (14%), apatie (13%) și epuizare (12%).

- Continuarea după publicitate -

Ei sunt cei care au plătit cel mai mare preț și de la ei vine cea mai urgentă cerere de ajutor pentru reducerea cazurilor tot mai dese de autovătămare, tentativă de sinucidere și tulburări de alimentație. Este esențial ca în aceste momente să nu-i lăsăm singuri, să-i încurajăm și să discutăm cu ei cât mai mult.