Badantele și menajerele din Italia controlate de Garda Financiară. Modalități de identificare a celor care nu declară veniturile

- Conținut sponsorizat -

Lucrătorii casnici, inclusiv îngrijitoarele la domiciliu și menajerele, trebuie să-și declare veniturile încasate în fiecare an pentru a plăti impozitele datorate către stat. Nu toată lumea respectă însă această condiție, iar autoritățile fiscale au mai multe strategii de identificare a celor care nu se supun regulii, precizează publicația Money.it.

Angajatorul plătește personalului casnic salarul brut și se ocupă de plata contribuțiilor, iar lucrătoarei îi revine sarcina de a se ocupa de plata impozitelor prin depunerea declarației 730 sau „Unico”, în fiecare an. Cu toate acestea, există încă badante și menajere care, deși sunt angajate în mod regulat, nu plătesc impozitele aferente sumelor de bani primite de-a lungul anului, riscând să fie acuzate de evaziune fiscală.

Inspectorii de la Garda Financiară atrag atenția că este foarte ușor să afle cine nu își plătește impozitele. Împreună cu Agenzia delle Entrate și INPS efectuează controale încrucișate și folosesc mai multe instrumente pentru identificarea celor care nu-și plătesc impozitele, cum ar fi arhivele unde sunt înregistrate contractele de muncă sau Registrul central electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți.

Pe lângă acestea se adaugă și serviciile de transfer de bani în străinătate, având în vedere că multe dintre sumele de bani transferate în afara Italiei provin din munca efectuată de menajere și îngrijitoare la domiciliu. Expedierea de bani în străinătate de către persoane care nu depun declarație fiscală sau care declară mai puțin decât primesc efectiv, este unul dintre principalele moduri de identificare a persoanelor evazioniste.

Uneori, controalele sunt declanșate de anchete, așa cum s-a întâmplat la Viterbo (Lazio) în luna iunie a acestui an, după ce s-au primit la primărie multe cereri de prestații sociale de la persoane care se știa că lucrează în sectorul muncii casnice. În urma anchetei au fost sancționate peste 300 de persoane, printre care angajatori care beneficiau de servicii la negru și lucrători care nu-și declaraseră veniturile sau au declarat mai puțin.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ce privește transferul de bani, Garda Financiară susține că nici transferul „fizic” nu este scutit de controale, așa cum s-a întâmplat în trecut când la Aeroportul Caselle Torinese au fost identificate sute de îngrijitoare și menajere cu bani a căror proveniență nu o puteau justifica. De fapt, controalele efectuate la frontierele naționale sunt frecvente, având ca scop monitorizarea fluxului de bani în și din Italia, având în vedere și regulile și limitele referitoare la utilizarea numerarului.

Un alt mod de a împiedica evaziunea fiscală în acest sector de muncă este „Redditometro”, „Evasometro” sau „Risparmiometro”. În acest caz, atenția organelor fiscale de control este atrasă de la stilul de viață al contribuabilului, dacă respectivul cheltuie cu 20% mai mult decât a câștigat inspectorii de la Agenzia delle Entrate îl contactează pentru a-i cere explicații. Cheltuielile care atrag atenția sunt rezumate în trei macro-categorii: consum, investiții și economii.

Lista cheltuielilor care declanșează controale fiscale le include în mod evident pe cele cum ar fi achiziționarea de aparate electrocasnice, renovările efectuate la domiciliu sau achiziționarea unei a doua locuințe prin contractarea unui credit ipotecar.

În plus, cheltuielile efectuate în servicii, asigurări și controale medicale sunt de asemenea supuse verificărilor, ca și cele pentru îngrijirea personală sau cazare la hoteluri. Evident, valoarea automobilului personal este unul dintre elementele principale ale controalelor fiscale, la fel ca și conturile curente care implică retrageri de numerar, plăți și investiții.

Formularul „730” sau „Declarația de venit 730” reprezintă declarația anuală de venit.

- Continuarea după publicitate -

„Ea este obligatorie pentru următoarele categorii de contribuabili: toți salariații din sectorul casnic care depășesc suma de 8000 euro ca venit anual, toți cei care au avut două sau mai multe locuri de muncă în același an fiscal și, de asemenea, cei care au avut perioade de șomaj plus un contract sau mai multe contracte în același an.Deci, pentru ultimele două categorii de contribuabili, declarația e obligatorie chiar dacă venitul nu depășește 8000 de euro anual. Prin urmare, ori se face declarația 730 ori se completează Modelul de venit numit Unico”, a declarat Mihaela Dumitru, consultant fiscal la Torino.

Pe același subiect mai puteți citi: Agenzia delle Entrate din Italia: Noi informații privind completarea declarației 730.